Hlavní obsah

Dva mrtví při střetech Tibeťanů a Číňanů

– PEKING/LHASA • Aktualizováno

Pondělní střety Tibeťanů a Číňanů v Číně si vyžádaly dvě oběti. Čínská média v úterý informovala o smrti policisty ubitého davem v provincii S´čchuna , tibetské exilové kruhy o smrti mnicha. Čínská vláda umožní desítce zahraničních novinářů navštívit tibetské správní centrum Lhasu, odmítla však zprotředkování rozhovorů o Tibetu.

Foto: Gopal Chitrakar , Reuters

Čínští mniši protestující před čínským velvyslanectví v Nepálu

Článek

"Tibet je vnitřní záležitostí Číny a nedovolíme žádné zahraniční vměšování," prohlásil v úterý mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang. Reagoval tak na vyjádření Mezinárodního olympijského výboru, který se nabídl jako prostředník při rozhovorech o Tibetu.

Další mrtví

Agentura Nová Čína uvedla, že v pondělí dav ozbrojený noži a kameny v S´čchuanu zabil jednoho policistu a několik dalších jich zranil. Čínský policista zahynul přímo na místě útoku. „Policie byla nucena vypálit varovné výstřely a rozehnala dav,“ citovala Nová Čína místního úředníka. O případných zraněních demonstrantů nic neuvedla.

Tibetské exilové kruhy uvedly, že ve městě Lu-chua byl zabit osmnáctiletý mnich desítky dalších mnichů zraněno, když policie začala stříle do skupiny asi dvou set protestujících mnichů, mnišek a dalších Tibeťanů, kteří se sešli před vládními budovami. Další postřelený mnich je v kritickém stavu.

Podle čínských zdrojů bylo při nepokojích v tibetském hlavním městě Lhase zabito celkem 19 lidí, tibetská exilová vláda ale uvádí nejméně 130 obětí.

Přibývá zadržených

Podle Nové Číny se v pondělí vzdalo 381 Tibeťanů, kteří se 16. března účastnili protestů ve města Aba v S´čchuanu.

Další čínský list Si-cang (Tibetský deník) tvrdí, že čínská policie zadržela dalších 13 Tibeťanů, kteří se účastnili protestů 10. března ve Lhase.  Čínská policie v úterý také oznámila, že zatkla 13 buddhistických mnichů, kteří se zúčastnili prvního dne poklidných protičínských protestů ve Lhase. Podle úřadů mniši vykřikovali "reakční hesla" a nesli vlajky se sněžným lvem. Toho Tibeťané obvykle používají jako symbol pro nezávislost na Číně.

V úterý byla rozehnána demonstrace tibetských mnichů před čínskou ambasádou v nepálském hlavním městě Kathmandú.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám