Hlavní obsah

V irácké Basře propukly boje, nasazeno je 50 000 vojáků

– BASRA • Aktualizováno

V iráckém přístavu Basra propukly v úterý ráno těžké boje mezi iráckými bezpečnostními silami a milicemi z Mahdího armády. Z několika míst stoupal černý dým, byly slyšet exploze a střelba. Ve městě je vyhlášen noční zákaz vycházení. Boje, jichž se účastnilo na 50 000 vojáků, už si vyžádaly 12 mrtvých a 20 zraněných.

Článek

Kouř stoupal z několika míst na severu druhého největšího iráckého města. Ulice byly podle svědků prázdné, lidé se báli vycházet ven, nešli ani do práce. Přístupy do města byly na tři dny uzavřeny.

Střety se očekávaly, bezpečnostní síly se snaží ovládnout město. Milice, kterým velí radikální duchovní Muktada Sadr, varovaly, že budou reagovat, pokud se stanou terčem útoku bezpečnostních sil. V noci milicionáři z Mahdího armády zaujali pozice u vjezdů do čtyř čtvrtí, které ovládají.

Na průběh akce dohlížel přímo irácký premiér Núrí Málikí, uvedly britské armádní zdroje. Málikí do Basry přijel v pondělí a slíbil, že zajistí, aby se město vrátilo pod kontrolu vládních sil.

Sadr vyzval šíity k občanské neposlušnosti

Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr vyzval své stoupence k protestním akcím i ke generální stávce, budou-li irácká a americká armáda pokračovat v útocích na členy jeho hnutí.

"Vyzýváme své stoupence, aby v celém Iráku pořádali protestní akce. To je první krok. Jestliže vláda ani pak nebude naše požadavky respektovat, přikročíme k druhému kroku, k projevům občanské neposlušnosti, a to v Bagdádu a ve všech ostatních provinciích," uvedl Sadr v prohlášení zveřejněném v jeho sídle Nadžáfu. Pohrozil ještě dalším, třetím krokem, ale ten podle agentury Reuters blíž nepopsal. Agentura AFP tvrdí, že Sadr pohrozil generální stávkou.

Zákaz nočního vycházení byl vyhlášen i v dalších třech jihoiráckých městech Kútu, Samávě a Násiríji. V Kútu se Sadrovi ozbrojenci zmocnili pěti čtvrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Britové předali Basru do irácké správy

Čtyři a půl roku po invazi do Iráku předali Britové vládu nad provincií Basra iráckým úřadům. Britská armáda se hodlá z Iráku stáhnout. Šlo o poslední oblast...

Výběr článků

Načítám