Hlavní obsah

Picek: komunikace s Klausem "zaskřípala", jména padlých se nepublikují

– PRAHA

Armáda už nebude zveřejňovat jména případných dalších mrtvých nebo zraněných vojáků. V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Podle něj v komunikaci s prezidentskou kanceláří "něco zaskřípalo".

Foto: Volfík René, ČTK

Generál Vlastimil Picek na tiskové konferenci k úmrtí českého vojáka v Afghánistánu 17. března v Praze.

Článek

Armáda nebude podle Picka ani informovat o zdravotním stavu zraněných vojáků.

Václav Klaus jméno zemřelého vojáka, který zahynul při plnění bojového úkolu v Afghánistánu, zveřejnil v kondolenci jeho manželce. Prezidentův mluvčí Petr Hájek prohlásil, že prezident je vrchním velitelem ozbrojených sil a měl právo ho zveřejnit.

Další příslušník vojenské policie byl při útoku těžce zraněn. Nyní se léčí v Ústřední vojenské nemocnici. Picek uvedl, že je jeho stav vážný, ale stabilizovaný. Víc prozradit nechtěl. Podle zdroje Novinek, který si nepřál být jmenován, má voják velmi malou šanci na přežití.

Picek dodal, že nemocniční poplatky za tohoto vojáka i za další případné zraněné vojáky bude i nadále platit armáda.

ČR zvýší počet nasazených v Afghánistánu

Česká republika letos zvýší počet vojáků v Afghánistánu. Kromě Lógaru, kde působí provinční rekonstrukční tým s 200 vojáky, jsou Češi zastoupeni také v polní nemocnici v Kábulu. Čeští armádní specialisté operují i na neklidném jihu země v provincii Hílmand.

Armáda uvažuje i o tom, že do země vyšle další elitní vojáky, prostějovskou jednotku speciálních sil. Útvar, který v zemi již dvakrát působil, by mohl čítat asi 100 mužů.

Picek nepředpokládá, že by z blížícího se summitu NATO v Bukurešti vyplynuly pro Českou republiku nějaké nové závazky v Afghánistánu. Vyslání skupiny speciálních sil je podle něj ještě otázkou jednání s partnery.

"Je to otázka otevřená, v současné době nedovedu odhadnout, kdy by měla (jednotka) vyjet," řekl. V případě, že by se v Lógaru zhoršila bezpečnostní situace, musela by armáda požádat vládu i sněmovnu o souhlas s dalším navýšením počtu vojáků, potvrdil.

V dubnu použije armáda nové vozy

Českým vojákům pomáhá v Afghánistánu 26 lehkých obrněných vozidel Humvee, která jim zapůjčily USA. Do konce dubna by je měly začít chránit i nově zakoupené čtyři obrněnce Dingo.

Picek informoval, že v minulých dnech úspěšně splnily technické zkoušky. "V pátek po návratu z Afghánistánu jsem podepsal protokol o vojskových zkouškách," potvrdil.

Náčelník generálního štábu také řekl, že do doby, než vláda schválí nový návrh odměňování vojáků v zahraničních misích, přidá armáda vojákům řádově stovky dolarů. Opatření bude platit zpětně od 1. března.

"Ano, tato záležitost je definitivní věc a je to plně v kompetenci ministerstva obrany," potvrdil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám