Hlavní obsah

Počet mrtvých Američanů v Iráku se blíží 4000

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

V Iráku zahynuli další tři američtí vojáci. Pentagon to potvrdil v sobotu. Muži zemřeli při ranní explozi bomby nastražené u silnice v metropoli Bagdádu. V čase pátého výročí invaze do země se tak počet obětí z řad americké armády přiblížil 4000.

Foto: Ceerwan Aziz, Reuters

Američtí vojáci v Bagdádu

Článek

Vojáci byli na patrole v severozápadní části města, když nálož explodovala. Při útoku rovněž zahynuli dva iráčtí civilisté.

Zemřel také další Američan, podle velení armády podlehl zraněním, která utrpěl při útoku jižně od Bagdádu v pátek. Úmrtí navýšila v době pětiletého výročí začátku konfliktu počet obětí z řad americké armády na 3996. Podle Washingtonu je mezi nimi osm civilních zaměstnanců ministerstva obrany. Američané zaútočili na Irák v noci na 20. března 2003. V zemi jich stále pobývá přes 130 000.

Ačkoliv útoků po příchodu amerických posil do země od poloviny loňského roku ubylo, v Iráku se i pět let po invazi denně bojuje. S postupem spojenců do neklidných oblastí se rebelové vracejí do již zpacifikovaných míst a podnikají zákeřné atentáty na cizí i irácké vojáky. Loni neváhali použít cisterny s plynným chlórem, od podzimu zase útočí čím dál častěji sebevražedné atentátnice.

Sobotní násilnosti

Při dalším sobotních útocích zahynulo nejméně sedm lidí. Při atentátu na policejní hlídku v Kirkúku zahynul jeden civilista a dalších devět lidí bylo zraněno. Dalších šest lidí zemřelo při náletu Američanů u Sámary. Podle některých zpráv to byli sunnitští spojenci USA.

Nejtragičtější měsíce pro americké oddíly v Iráku

  • Duben 2004 - 135 obětí
  • Listopad 2006 - 112 obětí
  • Květen 2007 - 127 obětí
  • Duben 2007 - 104 obětí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám