Hlavní obsah

Bin Ládin: Palestinci mají podpořit vzbouřence v Iráku

DUBAJ

Katarská satelitní televize Al-Džazíra ve čtvrtek zveřejnila další poselství Usámy bin Ládina. Vůdce teroristické sítě Al-Kajda v něm vyzývá k osvobození Palestiny ohněm a železem. Současně vyzval Palestince v exilu, aby podpořili vzbouřence v Iráku v jejich svaté válce.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Jedná se už o druhé bin Ládinovo poselství zveřejněné tento týden. V předchozím hrozil Evropanům za zveřejnění a šíření karikatur proroka Mohameda. Pravost tohoto zvukového záznamu už potvrdil Bílý dům a CIA. Je proto pravděpodobné, že autentické bude i poselství ze čtvrtka, které bylo zveřejněno ve den pátého výročí amerického útoku na Irák. Oba zvukové záznamy mohly být natočeny současně.

V projevu spojil Usám bin Ládin boj za odchod Američanů z Iráku s bojem palestinského lidu za samostatný stát: "Nejbližší bitevní pole džihádu, na němž podporujeme naše lidi v Palestině, leží v Iráku. Lidé ve Svaté zemi by měli pocítit velkou boží milost, kterou jim (Alláh) věnoval, a měli by podpořit své bratry mudžáhidy v Iráku.“

Do Iráku se podle něj mají vydat především palestinští emigranti, kteří se nemohou účastnit bojů v historické Palestině. "Je to velká příležitost a velká povinnost pro moje bratry, palestinské emigranty, mezi nimiž a džihádem na pláních Jeruzaléma byla postavena zeď," řekla jednička sítě Al-Kajda.

Bin Ládin dodal, že arabští vůdci jsou komplici Izraele při útocích na Gazu. "Palestina nemůže být znovu získána jednáními a dialogem, ale ohněm a železem,“ hřímal na zvukovém záznamu.

Před tímto týdnem o sobě dal bin Ládin vědět na zvukovém záznamu loni v listopadu. Předtím delší dobu mlčel. Na videu se naposled objevil v říjnu 2004.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám