Hlavní obsah

Nový útok na bankovní účty, podvodníci nasadili i viry

Novinky, Tomáš Holý, Luděk Fiala
PRAHA
Aktualizováno

Podvodníci opět útočí na klienty českých bank. Tentokrát používají metodu tzv. pharmingu, kdy se speciální typ trojského koně snaží dostat z klientů citlivá data k bankovním účtům. Zatím nebyl nikdo okraden. Před dalšími útoky na účty ve čtvrtek varovala Česká spořitelna.

Článek

"Víme o tom od včerejška a netýká se to jen naší banky,“ upozornila Kristýna Havligerová z České spořitelny.

Pokud je počítač trojským koněm napaden, může se internetbanking chovat nestandardně. Dokonce může požadovat údaje, které běžně k přihlášení nejsou potřeba. Banka připomíná, že pokud se tak stane, uživatel počítače by se měl odhlásit z aplikace a operaci ihned ukončit. Poté by měl kontaktovat klientské centrum banky.

Již v předešlých týdnech Českou republiku zaplavila řada falešných e-mailů, které odkazovaly na stránky tvářící se jako formulář České spořitelny, ve skutečnosti však sloužily podvodníkům k získání přístupových kódů k účtům.

"Zatím nevíme, zda pharming mají na svědomí stejní pachatelé jako sérii předchozích e-mailů,“ dodala Havligerová.

Phishing vs pharming
V obou případech je uživatel přesměrován na stránku, která se tváří jako formulář banky, ale ve skutečnosti slouží podvodníkům k získání přístupových kódů k bankovním účtům. Zatímco phishing lze snadno odhalit zkontrolováním správnosti webové adresy (URL), na níž se stránka nachází, u pharmingu je situace složitější. Zákeřný program, ukrývající se v počítači, totiž umí bez vědomí uživatele automaticky přesměrovat klienta ze stránek jeho banky na podvodný web. Z adresního řádku prohlížeče přitom není poznat, kde se klient vlastně nachází.

Podvodníkům už se phishingem podařilo oklamat několik lidí. Banka eviduje, že z účtů jejích klientů bylo odčerpáno několik desítek tisíc korun. Mezi poškozené patří i třiadvacetiletý mladík z Děčínska. Ten přišel o zhruba pět tisíc korun.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám