Hlavní obsah

Rusko chce od ciziny platby za výrobu kalašnikovů

– MOSKVA
Novinky, rei, Kommersant, Melbourne Herald Sun

Rusko bude od zahraniční výrobců automatické pušky AK 47, lidově kalašnikovů, nejrozšířenějších zbraní na světě, požadovat zaplatit za licenci. V Moskvě to řekl první náměstek ruského premiéra Sergej Ivanov.

Článek

Ivanov ve středečním projevu před ruskou Federální radou připomněl, že v dobách někdejšího Sovětského svazu byly jisté technologie, včetně vojenských, zdarma poskytovány k užívání zahraničním partnerům a patentní právo prakticky nefungovalo.

Rusko v současnosti podle Ivanova vyjednává s několika zeměmi o platbách za právo zbraně dál vyrábět.

Licence byla za dob SSSR poskytnuta osmnácti státům, mimo jiné i tehdejšímu Československu, Polsku, Číně, Rumunsku, Bulharsku, východnímu Německu, Egyptu či Libyi. Některé země ve výrobě pokračují i přesto, že vypršela platnost někdejších ujednání se sovětskou stranou.

Dohodu s Ruskem o výrobě pušek AK 47 už v polovině února uzavřela Indie. Až dosud země kupovala kalašnikovy od nejmenované země, která podle Dillí neměla platnou licenci. Indie již stačila podepsat kontrakt s Venezuelou o dodávce 100 000 kalašnikovů.

Kalašnikov

První prototyp pušky AK-47 představil inženýr z Altaje Michail Kalašnikov v roce 1947. Tehdejší Rudá armáda ji do své výzbroje přijala o dva roky později. Od té doby se kalašnikovy staly nejrozšířenější palnou zbraní na světě. Dodnes jsou jejich verze ve výzbroji víc než padesáti světových zemí. Ve světě existuje na 70 miliónů zbraní systému.

Michail Kalašnikov je dodnes hlavním konstruktérem zbrojovky v Iževsku, která vyrábí modernější verzi jeho světoznámé zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám