Hlavní obsah

Bin Ládin pohrozil Evropě za karikatury proroka

Aktualizováno

Nejhledanější světový terorista Usáma bin Ládin opět pohrozil Západu. Na novém zvukovém záznamu, který v době pátého výročí invaze do Iráku zveřejnily internetové stránky islamistů, pohrozil západoevropským státům pomstou za karikatury proroka Mohameda.

Článek

Karikatury proroka se také objevily ve středu na plakátech v centru Brna. Obrázky doprovází text Svoboda není zadarmo a podpis Přátelé svobody slova. Kdo plakáty vylepil, se neví. Členy islámské komunity v Brně plakáty překvapily. Žádné protesty ale nechystají.

Nejnovější poselství bin Ládina v podobě audiozáznamu trvá pět minut a jmenuje se "Odpověď bude to, co uvidíte, a nikoli to, co slyšíte".

„Jestliže neexistuje žádná brzda svobody slova, připravte svá srdce na naše svobodné akce,“ říká bin Ládin a pokračuje: „Šli jste ve své nevíře přes palubu zveřejněním těch urážlivých kreseb. Je to ta největší a nejnebezpečnější rána."

Hanobení islámského proroka spadá podle bin Ládina do křižácké války, do které je zapojena Evropská unie a papež Benedikt XVI.

Není jisté, kdy byl záznam nahrán.

Terorista promlouvá z médií

Také loni se objevilo několik záznamů s bin Ládinem a v době výročí útoků na USA ze září 2001 také jedno video. Bin Ládin na něm vyzýval Američany, aby přijali islám.

Usáma bin Ládin

Narodil se v saúdskoarabském Rijádu v rodině bohatého stavitele s úzkými vazbami na saúdskou královskou rodinu. V rozhovoru pro televizní stanici Al Džazíra udal 10. březen 1957 jako datum svého narození.

Byl vychován devótním sunnitou. V 70. letech se poprvé setkal s radikálním učením Muslimského bratrstva. Podle některých zpráv vystudoval inženýrství, podle jiných školu nedokončil. Má také neformální vzdělání v islámské jurisdikci, náboženství v semináři nikdy formálně nestudoval.

Během sovětské invaze do Afghánistánu v 80. letech bin Ládin sponzoroval ozbrojený odpor muslimských mudžahidů. Zásadním se pro něj později stalo setkání s egyptským medikem Ajmánem Zaváhrím, jenž z domovské země uprchl před perzekucí. Zaváhrí se stává bin Ládinovým mentorem a bin Ládin sponzoruje řadu pumových útoků na západní a "zkorumpované muslimské" cíle.

Poté, co jej Saúdská Arábie v roce 1994 zbavila občanství, mu azyl poskytoval Súdán, Pákistán a Afghánistán. Po svržení afghánského vládního hnutí Tálibán Američany v roce 2001 bin Ládin, jehož USA považují za strůjce leteckých útoků na americké půdě v září 2001, uprchl do horské oblasti při pákistánsko-afghánské hranici. 

Téměř dva metry vysoký bin Ládin má údajně tři ženy a jednou se rozvedl. Podle různých zdrojů má 12 až 24 dětí.

Na později zveřejněných zvukových nahrávkách pak oslavoval jednoho z atentátníků na USA, odsuzoval iráckou vládu a vyzýval evropské země, aby ukončily spolupráci s USA v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám