Hlavní obsah

Poslanci začali jednání hádkou, ODS chtěla odvolat Zaorálka

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

ČSSD si ve středu po půl hodině jednání Sněmovny vyžádala hodinové přerušení jednání. Důvodem byla snaha ODS o odvolání předsedajícího schůze, kterým je Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zaorálek se dostal do konfliktu s ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS) ohledně přílepků k zákonům. Sněmovna jednání protahovala i v úterý, za celý den projednala jen dva body.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Poslanci začali ráno projednávat první zařazený bod, tedy vládní návrh na odklad vydávání nových pasů s otisky prstů do 1. dubna příštího roku. K tomuto návrhu podal pozměňovací návrh mimo jiné i poslanec ČSSD David Rath. Ten ale s pasy nesouvisí, Rath totiž požaduje novelizaci zákona o velké privatizaci z roku 1992. Chce, aby se Sněmovna usnesla, že se zákon nemůže týkat zdravotnických zařízení.

Ministr vnitra ale v diskuzi uvedl, že Rathův návrh je nehlasovatelný, protože se jedná o přílepek, tedy o novelu, která nesouvisí s projednávaným zákonem. A Ústavní soud používání přílepků již dříve zapověděl.

"Já si po schválení (vládní) reformy financí nejsem jistý, co je a co není přílepek, proto nechám o návrhu hlasovat," uvedl předseda schůze Zaorálek. ODS se ale postavila rozhodně proti. Langer Zaorálkovi řekl, že vytváří "strašidelné precedenty". "Navrhuji hlasování o odvolání řídícího schůze," prohlásil pak předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Dolní komora ale Zaorálkovo odvolání neschválila.

"Taková věc se ještě za tohle volební období nestala, usilovat o odvolání předsedy schůze kvůli názoru. Laťku toho, co je a co není přílepek, jste nastavili vy vaším reformním balíkem," prohlásil předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

Poslanci nakonec podpořili Langera a o pozměňovacím návrhu ani nehlasovali.

Za celý den dva body

"S návrhem na odvolání řídícího schůze jsme přišli proto, že postup předsedajícího je v rozporu s nálezem Ústavního soudu," vysvětlil Langer. Dodal, že návrh na odvolání nepadlo kvůli názoru Zaorálka. "Rath mi také vzkazuje, že jsem fašoun, ale to je jeho mentální problém," dodal.

Sporný přílepek, který hádku začal, se týkal tématu, o němž poslanci jednali celé úterý. Na programu měli nejméně devět bodů, projednali ale pouze dva, převod brněnské Úrazové nemocnice ze státu na město a zrušení poplatků ve zdravotnictví. První návrh v prvním čtení prošel, druhý nikoliv.

Výběr článků

Načítám