Hlavní obsah

VIDEO: Celníci zadrželi na hranici se Slovenskem 15 kilogramů heroinu

Právo, Josef Koukal
BŘECLAV

Největší kontraband heroinu od roku 2005 zabavili pracovníci celní správy v noci na pondělí. Na dálnici D2 nedaleko hranic se Slovenskem zadrželi osobní vůz převážející více než 15 kilogramů heroinu. Celníci tvrdí, že jsou na stopě mezinárodní sítě pašeráků drog. K jejich odhalení už zřídili speciální tým, který spolupracuje i s celními správami dalších evropských zemí.

Článek

K jejich odhalení už zřídili speciální tým, který spolupracuje i s celními správami dalších evropských zemí.

Blesková akce se odehrála v pondělí krátce po jedné hodině ráno. Vůz Volkswagen Golf s dvoučlennou posádkou, který do Česka vyjížděl z Makedonie, očekávali celníci už na hranicích. Kdo jim dal avízo, nechtěli s ohledem na probíhající vyšetřování komentovat, hovoří však o mezinárodní spolupráci celních správ v rámci Evropské unie.

Podle experta, který se zadržení pašeráků přímo zúčastnil, několik vozů celní správy přinutilo vůz zastavit na 54 kilometru dálnice D2. „Neměli moc šancí, bylo to rychlé,“ uvedl muž, který si přál zůstat v anonymitě.

Důmyslná schránka za registrační značkou

Třicet balíčků heroinu o celkové váze 15,5 kilogramu bylo důmyslně ukryto ve schránce za zadní evidenční značkou auta.

„Otvor do skrýše měl rozměry 10 x 30 centimetrů, mezi nárazníkem a kufrem se pak skrýval ocelový plát 25 x 150 centimetrů, na němž byla zásilka složena,“ uvedl vedoucí oddělení drog a zbraní Generálního ředitelství cel Pavel Hoffman.

Jde podle něj o originální řešení, častěji se drogy převážejí v nádrži nebo ve zdvojených stěnách automobilu. Přestože o droze v autě věděli celníci předem, lokalizovat skrýš jim pomohl až policejní pes a endoskop.

V autě byli zadrženi dva Češi, 45letý muž a 30letá žena. Skončili v cele předběžného zadržení s návrhem na vyšetřovací vazbu. Podle celníků jsou zadržení pašeráci nejnižším článkem hierarchie distribučního gangu. Odkud drogy pocházejí, celníci zatím nevědí, kurýři je měli naložit v Makedonii, projeli s nimi Srbsko, Maďarsko a Slovensko. Předpokládá se, že byly určeny pro český trh.

Drogy byly rozděleny do zhruba půlkilových balíčků. Foto: Celní správa ČR

V autě ležely milióny

"Nemáme ještě rozbor, ale heroin z těchto končin bývá poměrně čistý. Teprve v Česku se ředí třeba paracetanolem, v pouličním prodeji bývá zředěn i na polovinu,“ říká Hoffman. Od toho se odvíjí i odhadovaná cena kontrabandu. Pokud platí současný hrubý odhad „kilogram heroinu za milión korun“, může se cena zabavených drog pohybovat od 15 miliónů korun až do dvojnásobku této sumy.

Jde o rekordní množství drogy nalezené celníky v jedné zásilce nejméně od roku 2005, kdy se podařilo zadržet maďarský kamión s 19 kilogramy heroinu. V témže roce byl odhalen také 10kilogramový kontraband v bulharském kamiónu nedaleko Břeclavi. Zatím největší zásilka byla odhalena v roce 1998, kdy se pašeráci pokoušeli dostat do Česka najednou 82 kilogramů drogy.

Celníci loni na území Česka odhalili 175 případů pašování drog, při nichž zadrželi 56 kilogramů různých omamných látek.

Reklama

Výběr článků

Načítám