Hlavní obsah

Zraněný voják zůstává v Afghánistánu v umělém spánku

PRAHA
Aktualizováno

Zdravotní stav těžce zraněného českého vojáka, který se v pondělí spolu se dvěma dalšími příslušníky české vojenské policie stal na jihu Afghánistánu obětí útoku sebevražedného atentátníka, se nezměnil. Nadále je udržován v umělém spánku. Novinkám to potvrdila Mira Třebická z tiskového odboru generálního štábu armády.

Článek

"Stav těžce zraněného vojáka zůstává vážný, ale stabilizovaný. Muž je stále v umělém spánku," řekla Třebická. "Lehce zraněný voják se ke své jednotce vrátil ve čtvrtek večer," dodala.

O jeho rekonvalescenci v ČR, stejně jako o převozu těla zabitého vojáka, by se mělo vědět více ve čtvrtek. Transport závisí mimo jiné na dopravních možnostech v Afghánistánu.

Picek míří do Afghánistánu

Armáda nyní řeší, jak a kdy do Česka přepraví tělo mrtvého vojáka. Do země přijede ve středu náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, zdrží se do pátku.

Původně mělo být hlavním bodem jeho návštěvy otevření vlastního českého provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar, kde bude 200 vojáků a asi deset civilních expertů například na hydrologii nebo stavebnictví. Nakonec se však bude Picek muset zabývat také následky pondělního atentátu.

Klaus prozradil jméno mrtvého v kondolenci

Prezident Václav Klaus zaslal v úterý soustrastný dopis manželce praporčíka Milana Štěrby, který zahynul při plnění bojového úkolu v Afghánistánu. Na veřejnost se tak dostalo poprvé vojákovo jméno. Armáda jej dosud tajila.

Čeští vojáci se stali spolu s dánskými kolegy terčem útoku sebevraha s náložemi na těle v okrese Girišk v neklidné provincii Hílmand.

Postižení čeští vojáci patří k pětatřicetičlennému kontingentu Útvaru speciálních operací (SOG), který je součástí ISAF. Jeho příslušníci pomáhají podle české armády britským spojencům, kteří mají v Hílmandu nejvíc vojáků, chránit osoby a významné objekty.

Provincie Hílmand

Je jednou z oblastí, kde je povstalecké hnutí Tálibán nejsilnější. Okres Girišk předloni v létě na několik měsíců bojovníci Tálibánu dobyli, pak je po urputných bojích vytlačili vojáci. V oblasti se také produkuje 50 procent afghánského opia.

V Afghánistánu jde už o druhého českého vojáka, který přišel o život. Loni v květnu se na severu země na české vozidlo v konvoji při bouřce sesunula půda a jednoho muže zavalilo bahno a kamení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám