Hlavní obsah

Násilnosti v Mitrovici si vyžádaly první oběť, ukrajinského policistu

ČTK, aš, Novinky, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA/KOSOVSkÁ MITROVICA

Ukrajinský policista OSN v úterý podlehl zraněním, která utrpěl při pondělních střetech mezi Srby z Kosovské Mitrovice na jedné straně a policisty OSN podporovanými vojáky mise KFOR na straně druhé. Stal se tak první obětí konfliktu od vyhlášení nezávislého Kosova ze 17. února.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Pondělní střety byly nejsilnější od vyhlášení nezávislosti Kosova.

Článek

Ukrajinský policista zemřel v pondělí ve vojenské nemocnici v Přištině, uvedl Veton Eljšani z kosovské policie. Jeho smrt potvrdili i zástupci OSN, ale nesdělili žádné bližší podrobnosti.

Skupiny Srbů v pondělí zaútočily na příslušníky mezinárodních jednotek kameny, ručními granáty a zápalnými lahvemi. Policisté UNMIK zadrželi 53 Srbů, kteří od pátku okupovali budovu místního soudu s požadavkem, aby soud spadal stále pod jurisdikci Bělehradu.

:.Jedno z vozidel OSN vypálených v podnělífoto: ČTK/AP

Po jejich zatčení zaútočil dav na kolonu aut policistů UNMIK. Při potyčkách bylo v pondělí zraněno na 140 lidí, z toho asi 100 Srbů. Patnáct jich zůstává s těžkými zraněními v místní nemocnici, dva v kritickém stavu, jeden v kómatu po zásahu kulkou do hlavy. Byli převezeni do Bělehradu a Kragujevace. V nemocnici je také 13 policistů, dva byli operováni.

Na obou stranách se také střílelo, zástupci KFOR ale uvedli, že v jejich případě šlo pouze o výstražné výstřely do vzduchu. Srbské zdroje však oznámily, že dva Srbové byli ošetřeni se střelnými ranami.

:. Srb sleduje následky střetů svých krajanů s jednotkami NATO a OSN v kosovské Mitrovici.

Napětí ve městě, kde policisty UNMIK vystřídali vojáci KFOR, přetrvává i v úterý. Most přes řeku Ibar oddělující srbskou severní a Albánci obývanou jižní část města zůstává uzavřen. Na kolonu vozidel KFOR házeli v úterý kameny srbští mladíci, nikdo ale nebyl zraněn.

Kontrolní stanoviště francouzských vojáků z mise KFOR v Kosovské Mitrovicifoto: ČTK/AP

Pondělní incident byl největším výbuchem násilí v Kosovu od 17. února, kdy místní albánská většina vyhlásila nezávislost na Srbsku. Srbové na severu Kosova nechtějí připustit, aby se dostali pod jurisdikci nového státu, s jehož vznikem nesouhlasí.

Jejich protestní akce, které probíhají už měsíc od vyhlášení samostatného Kosova, jsou podle všeobecně rozšířeného mínění koordinovány s Bělehradem. Srbská vláda opakovaně prohlašuje, že nezávislost Kosova nikdy neuzná.

Reklama

Výběr článků

Načítám