Hlavní obsah

Dalajláma pohrozil kvůli čínské represi odstoupením

• Aktualizováno
Novinky, rei

Tibetský duchovní vůdce dalajláma v úterý oznámil, že rezignuje na svou funkci, budou-li čínské represe v Tibetu pokračovat a násilí se vymkne kontrole. Protesty v Lhase si v posledních dnech podle tibetských zdrojů vyžádaly životy 99 lidí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tibetský duchovní vůdce dalajláma

Článek

“Jestliže se věci vykmknou kontrole, mojí jedinou možností je úplná rezignace,” řekl dalajláma ve svém exilovém domově v severoindické Dharamsále.

Jeho slova následovala po vyjádření čínského premiéra Wena Ťia-pao, který dalajlámu obvinil ze lží a organizování demonstrací, které se zejména v tibetském správním středisku Lhase v uplynulém týdnu proměnily v násilné střety s čínskými složkami.

Protesty si od minulého pondělka podle tibetských zdrojů vyžádaly téměř stovku mrtvých, Peking hovoří o třinácti obětech.

Největší protesty od roku 1989

Čínští vojáci obsadili Tibet v roce 1951. Dalajláma byl nucen ze země uprchnout o osm let později po neúspěšném povstání. Současné protesty začaly 10. března právě v den výročí povstání a jsou nejrozsáhlejší od roku 1989. Tehdy zemřel při střetech s čínskými vojáky neznámý počet lidí.

Dalajláma už před časem naznačil, že by vzhledem k čínským represím svého nástupce mohl netradičně jmenovat a dokonce by jím mohla být žena.

Dalajláma

Dalajláma je titul nejvyššího představeného tibetské buddhistické školy Gelugpa, již založil učenec Congkhapa. Dalajláma je nejen náboženským, ale i politickým vůdcem Tibeťanů a tibetští buddhisté ho považují za vtělený projev bódhisattvy Avalókitéšvary.

Současný dalajláma je v pořadí čtrnáctým, jeho občanské jméno je Tändzin Gjamccho. Dalajlámou byl prohlášen v roce 1935 ve svých čtyřech letech. Od roku 1959 žije v Indii, kam uprchl před Číňany, kteří o osm let dříve Tibet vojensky obsadili.

Vzhledem k pokračující snaze Pekingu omezit vliv tradic a Tibet počínštit je ohrožen případný následovník dalajlámy. Když dalajláma v roce 1995 jmenoval jedenáctým pančenlámou (druhý nejvyšší duchovní) šestiletého Genduna Nyjmu, chlapec i s rodinou krátce nato zmizel a nikdo o něm už neslyšel. Čínské úřady záhy místo něj jmenovaly Gyaltsena Norbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína popírá střelbu do Tibeťanů

Guvernér Tibetu odmítl, že by se při demonstracích v tibetské Lhase do protestujících střílelo. Podle něj zabil třináct lidí rozlícený dav demonstrujících....

Výběr článků

Načítám