Hlavní obsah

Memorandum o vízech s USA podepsalo i Slovensko

WASHINGTON

Slovensko se po České republice a dalších novějších členských státech Evropské unie přiblížilo bezvízovému styku se Spojenými státy. Ministr vnitra Robert Kaliňák v pondělí ve Washingtonu podepsal memorandum jako politickou deklaraci, předcházející zrušení víz.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák ukazuje americké vízum ve svém pase, které podle něj Slováci k cestě do USA již nebudou potřebovat.

Článek

Obdobné dokumenty s Američany podepsaly také Maďarsko a Litva.

Důležitou součástí memorand jsou bezpečnostní podmínky pro občany, kteří budou chtít navštívit USA. Memorandum je podobné dokumentům, které USA podepsaly s Českem, Estonskem či Lotyšskem. Koncem roku by mohlo dojít ke zrušení víz pro tyto státy.

Předseda slovenské vlády Robert Fico ještě v pátek varoval před přílišným optimismem. Jednou z podmínek, které Slovensko ještě musí splnit, je dodržení 10procentní hranice odmítnutých žadatelů o víza.

"Je to politická dohoda, to není vyřešení problému, protože to bude ještě několik dlouhých měsíců trvat," uvedl premiér.

Země uzavírající memoranda podle kritiků těchto bilaterálních kroků vždy slibují poskytovat Američanům o cestujících osobní údaje, které jsou podrobnější, než s jakými počítá dohoda o výměně dat cestujících v letecké dopravě mezi EU a USA (PNR). Kritici proto soudí, že memorandum narušuje autoritu unie v její vízové a pohraniční politice a ohrožuje dohodu PNR. Praha a další metropole podobné hodnocení odmítají.

Víza do Spojených států

Turistická víza do USA nyní nepotřebují staré členské státy EU s výjimkou Řecka, z nováčků unie zatím bezvízová praxe platí jen pro Slovinsko. Na druhé straně Američané nepotřebují víza při cestách do žádné z unijních zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám