Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Ostrov Krk - Baška a její okolí

Právo, Miroslav Šára

Největší chorvatský záliv a v něm největší chorvatský ostrov. Už z této charakteristiky je nad slunce jasnější, že s kamerou tentokrát podnikáme nájezd na ostrov Krk v Kvarnerském zálivu. Na ostrově s rozlohou přes 400 km2 se zaměříme na relativně nevelkou oblast na jihovýchodě.

Článek

Základnou nám bude městečko Baška. Většina průvodců o ní píše dokonce jako o obci s 800 stálými obyvateli, což ale neznamená, že jsme se ocitli na jakési zapomenuté vartě.

Významným turistickým centrem je totiž Baška již od přelomu 19. a 20. století a od období mezi dvěma světovými válkami je velice populární také v českých končinách. Což nedokládají jen davy českých turistů, kteří Bašku navštívili, ale i počínání některých známých osobností.

Kupříkladu první hotel zde založil pražský lékař Emil Geistlich (1870–1922) a do Bašky pravidelně jezdili básníci Konstantin Biebl (1900–1951) a Jiří Wolker (1900–1924).

Vydejme se na úvodní průzkum. Cílem je městečno na březích Jadranu, jeho přístav i uzké uličky, ale nejen to. Do roku 1380, kdy ji vypálili Benátčané, ležela Baška výš (zhruba 130 metrů nad mořskou hladinou), v místech dnešního hřbitova, který je i místem posledního odpočinku již vzpomínaného Emila Geistlicha. Je odsud nádherný výhled na současnou Bašku, na přístav, na pláž, ale i na rozsáhlý záliv, jemuž pohledově dominuje ostrov Prvič.

.: Procházka po Bašce/Video:Miroslav Šára

Ještě jedna důležitá okolnost dokládá spjatost Bašky a jejího okolí s českým vlivem. Právě Češi to byli, kdo zavedli turistické pásové značení na zdejších stezkách. Což z této části ostrova činí zejména u návštěvníků milujících pěší výpravy nesmírně oblíbenou lokalitu. Tak se na jednu z mnoha stezek vydejme.

Prochází nábřežní promenádou v Bašce, je označená červenou barvou a jeden z vhodných směrů vede podél pobřeží směrem k jihu. Je vcelku dobře schůdná, většina její trasy vede po vrstevnici a chvíli dokonce ve stínu nevelkého lesíka. Až na posledním půlkilometru je třeba počítat s převýšením zhruba 140 metrů a velice kamenitým terénem.

Cíl této vycházky je od centra Bašky vzdálen necelé čtyři kilometry. Jedná se o vrch Bag, jehož vrchol je 185 metrů nad mořskou hladinou a je dalším skvělým rozhledovým místem. Na Prvič a pevninský Velebit za ním je odtud jeden z nejlepších výhledů.

.: Procházka po Bagu/Video: Miroslav Šára

Přírodních rozhleden je v této části ostrova Krk mnohem víc a na některé se ještě podíváme. Ovšem teď si dáme změnu a vyrazíme do vnitrozemí ke dvěma církevním stavbám.

První je zasvěcena Matce Boží Gorické a z Bašky se k tomuto známému mariánskému poutnímu místu nedaleko Batomalje dostaneme po červené a modré turistické značce. I když první písemné záznamy o kostelu hovoří až v době vrcholného středověku, místní tvrdí, že postaven byl již v 11. století.

Poutníci sem každoročně míří 16. srpna. Posledních 500 metrů je sem třeba vyšlapat 270 schodů – odměnou je pak nejen pohled na kostel, ale i výhled z její přístupné zvonice.

Dva kilometry odtud, na hlavní příjezdové komunikaci, nalezneme obec Jurandvor, kde se zastavíme u kostela sv. Lucie z druhé poloviny 11. století. Mezi 18. a 20. hodinou je tu možné prohlédnout si kopii 900 let staré desky z Bašky, která tu byla nalezena. Její originál je uložen v Záhřebu. Jedná se o nejstarší chorvatskou písemnou jazykovou a právnickou památku, v jejímž textu se mj. praví, že tento kostel založilo devět mnichů.

Na pláž v Bašce je to odsud jen půldruhého kilometru.

.: Dva kostely u Bašky/Video: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ: Přes Měsíční planinu vystoupáme na 461 metrů vysoký Hlam, nahlédneme do kaňonu Vrženica a pak se vypravíme na pevninu k Plitvickým jezerům.

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: V kraji Chania

Nejdelší soutěska v Evropě, minojský palác, který zčásti přežil děsivou tsunami před 3500 lety, místo jak vystřižené z cestovních prospektů o Tichomoří –...

Výběr článků

Načítám