Hlavní obsah

Politici chválí Topolánka za kritiku USA

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jov, dan

Zástupci politických stran, včetně těch levicových, ve čtvrtek chválili premiéra Mirka Topolánka za jeho středeční slova na adresu USA. Topolánek v reakci na zprávu amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě řekl, že by si Američané měli zamést před vlastním prahem.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a šéf ODS Mirek Topolánek po jednání zástupců obou stran

Článek

V ČR podle zprávy Američanů bují korupce a úplatkářství, k čemuž přispívá i politický tlak a neefektivní policie. Zpráva zmiňuje aféry lidoveckého předsedy Jiřího Čunka či sociálnědemokratického expremiéra Stanislava Grosse.

"Ke zprávě ministerstva zahraničí USA můžu říct pouze to, že země, která umožňuje mučení zajatců, mě jen těžko může poučovat o tom, jak jsou porušována lidská práva u nás," reagoval po zveřejnění zprávy Topolánek. "Mučení u mě není rozděleno na správné a nesprávné,“ dodal premiér.

Pochvala přichází i z řad opozice. „Jeho (Topolánkovo) vyjádření mne překvapilo. Dá se s ním souhlasit, protože je pravda, že i většina Kongresu USA poukazuje na to, že metody, které jsou používané při výslechu, jsou neakceptovatelné,“ řekl Novinkám předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD).

Poslanec ODS Petr Bratský Novinkám řekl: „Patrně pan premiér reagoval na situační zprávu, kterou jsme získali o USA, kde se opravdu prokázalo, že ani nová administrativa nezakázala týrání vězňů. Sám se také kloním k názoru, že často mnozí, zvlášť velmoci, kážou vodu a pijí víno. Mohl to říct třeba tímto způsobem, řekněme elegantnějším, Mirek je drsnější.“

Premiér Mirek Topolánek, který je na jednání Evropské rady v Bruselu, rozruch kolem jeho výroku nechtěl příliš komentovat. Na dotaz Novinek, co říká tomu, že jak opozice, tak řada oslovených vládních politiků jeho výrok na adresu USA pochválili, odpověděl velmi stručně. „Nic,“ napsal Novinkám v SMS.

Paroubek: bez důkazů nemá kritizovat

Topolánkovy výroky ale všichni nepřijímají jen nadšeně. Kritika zazněla například od šéfa opoziční ČSSD Jiřího Paroubka. „Pokud pan Topolánek důkazy o mučení vězňů v amerických věznicích nemá, tak by bylo dobré, aby se omluvil,“ řekl Právu předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Představitelé vládních stran byli obecně s kladnými názory na Topolánkova slova zdrženlivější. Většinou je odmítli komentovat. „Řekněme, že méně vhodnou formou komentoval výrok, jímž hodnotilo americké ministerstvo zahraničí velmi povrchní formou vymahatelnost práva v ČR,“ uvedl poslanec ODS Martin Doktor.

Bursík: vnímám to pozitivně

„Mne ten výrok trochu vyrazil dech. Ale musím říct, že to vnímám pozitivně, protože přeci jenom jsem předsedou politické strany, která má lidská práva jako jeden ze dvou pilířů. A jestliže se předseda vlády, který je znám tím, že velmi podporuje transatlantickou spolupráci a má sympatie k USA, dokáže i kriticky postavit k otázce porušování lidských práv, asi měl na mysli Guantanámo, tak je to pro mne sympatické,“ řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.

„Možná na tom něco je, vždyť přeci víme o tom, že zajatci ve Spojených státech podléhají určitým metodám. Takže si myslím, že na tom asi kus pravdy je,“ řekl Novinkám k Topolánkovu výroku poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Komunisté s Topolánkem souhlasí

„Mám tentýž pocit jako pan premiér. Dokonce musím panu premiérovi poděkovat za to, že pravděpodobně v tíži času a událostí se nestihl poradit se svými poradci, protože pak by asi odpověděl něco jiného. Myslel-li to upřímně pan premiér, tak mu jenom tleskám. Myslím si, že opravdu by si Američané měli zamést před vlastním prahem, než budou kritizovat někoho jiného,“ řekl Novinkám místopředseda sněmovního výboru pro obranu Alexander Černý (KSČM).

"V tomto směru bych s ním souhlasil, ale v žádném případě si nemyslím, že nám dělá dobré renomé to, co se dělo kolem našich ministrů a ministerských předsedů, Čunka a Grosse," řekl pak Novinkám k Topolánkovu výroku poslanec KSČM Václav Exner.

„Zásadně nekomentuji výroky pana premiéra. Ta zpráva se netýká jenom pana Čunka, ten je v ní pouze zmíněn. Takovou zprávu bych nijak nepřeceňoval. Vstupy pro ni jsou zřejmě především mediální výstupy v ČR a ty se panu Čunkovi věnovaly opravdu nadstandardně,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

„To zní vcelku logicky, to prohlášení. Mne tam nic netahá za uši, tím nic moc nepokazil. Myslím, že bychom to neměli dávat do souvislostí, každá země si musí udělat pořádek sama u sebe. Naše věci bychom měli řešit podle našich zákonů a podle toho, jak to cítíme my. Ohledně pana Čunka bychom se měli řídit vlastním rozumem a jednat sami podle sebe,“ sdělila Novinkám poslankyně Strany zelených Olga Zubová.

Kromě Čunkovy aféry zpráva připomíná také kauzu bývalého sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse. Podle zprávy přispívá ke zkorumpovanosti země politický tlak a neefektivní policie. Dokument cituje také informace Světové banky, podle které se situace zejména v oblasti vynutitelnosti práva od roku 1996 zhoršila.
V ČR je podle zprávy Američanů stále na vzestupu korupce a úplatkářství - téměř čtvrtina podniků v zemi se snaží uplatit veřejné činitele ve svůj prospěch.
Přestože česká vláda podle zprávy chrání práva svých občanů a bezpečnostní složky země se většinou vyhýbají neúměrnému násilí, jsou známy občasné incidenty s jednotlivci.
Dokument zmiňuje například kauzu poslankyně zelených Kateřiny Jacques, se kterou se při protestu proti demonstraci neonacistů střetl policista Tomáš Čermák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám