Hlavní obsah

Spolupracovnice Clintonové skončila kvůli urážce Obamy

– WASHINGTON

Geraldine Ferrarová, která zajišťuje finanční stránku kampaně Hillary Clintonové, musela odstoupit z jejího týmu kvůli výroku na adresu Baracka Obamy. Po jeho úterním vítězství v primárkách ve státě Mississippi prohlásila, že se dostal tak daleko díky tomu, že je černoch.

Foto: Profimedia.cz

Geraldine Ferrarová

Článek

"Kdyby byl Obama bílý, nebyl by v této pozici,“ řekla Ferrarová reportérovi. Někdejší kandidátka na úřad viceprezidentky se však brání, že její výrok nebyl rasistický, jak tvrdí Obamův tým.

V televizi CBC řekla, že měla na mysli skutečnost, že Obamova kandidatura historicky vzrušuje celou zemi. "Má slova byla vyjmuta z kontextu,“ dodala pro ABC.

Obama v reakci řekl, že být černochem není velká výhoda. "Myslím, že každý kdo by hledal nejkratší cestu do prezidentského úřadu, by neřekl: ‘Chci být Afroameričan, který se jmenuje Barack Obama’. Nemyslím, že to je návod, jak se stát prezidentem,“ řekl.

Od slov Ferrarové se distancovala i Hillary Clintonová. "Je k politování, když naši stoupenci na obou stranách řeknou něco, co vybočuje do osobní roviny,“ řekla newyorská senátorka v narážce na propuštění Samanthy Powerové, která do minulého týdne působila jako Obamova poradkyně pro zahraniční otázky. Obamův tým opustila poté, co listu The Scotsman řekla, že Clintonová je „monstrum“.

Anketa

Souhlasíte s odvoláním Ferrarové kvůli jejímu výroku?
Ano
35,8 %
Ne
64,2 %
Celkem hlasovalo 907 čtenářů.

Reklama

Související články

Obama odmítl dělat Clintonové viceprezidenta

Barack Obama odmítl v noci na úterý nabídku Hillary Clintonové, aby ji v podzimních prezidentských volbách podporoval a v případě jejího vítězství se stal...

Výběr článků

Načítám