Hlavní obsah

Zachráncům zvířat hrozí pokuty kvůli sporům o norování

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v úterý nepřehlasovali prezidentské veto zákona na ochranu zvířat proti týrání. Důvodem byl paragraf obsahující možnost kontaktního norování při výcviku loveckých psů. Novela měla ale také určit právní postavení záchranných stanic pro chráněné volně žijící živočichy, kteří se zraní. Jejím zamítnutím tak nyní komukoliv za záchranu zraněného zvířete teoreticky hrozí pokuta.

Článek

"Od počátku března tohoto roku je zachraňování handicapovaných zvířat velkého množství druhů nelegální. Kdo zvíře zachrání, poruší zákon a může mu hrozit pokuta," uvedl ředitel Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Podle něj je to kvůli tomu, že Sněmovnou neprošla novela "týracího zákona", která obsahovala právní úpravu záchranných stanic. "Nebýt iniciativy mysliveckých poslanců, kteří tam vpašovali kontaktní norování, nebyl by problém," uvedl Stýblo.

Záchrana v rozporu se zákonem

Ministerstvo životního prostředí ale v minulých týdnech zrušilo výjimku obsaženou ve vyhlášce z roku 1992, která záchranu chráněných zraněných zvířat umožňovala. "Znamená to například, že najdu-li čápa se zlomenou nohou či krahujce s otřesem mozku po nárazu do skleněné stěny, musím je nechat ležet na místě a nesmím se jich ujmout," poznamenal Stýblo. Zároveň vyzval občany, aby i přes "nesmyslnou legislativu" nepřestávali pomáhat zvířatům, která to potřebují.

"Pokud by nás pokutovali, tak by nám to jen pomohlo, protože bychom to medializovali. Věřím tomu, že nějakou tu pokutu od České inspekce životního prostředí obdržíme, ale také že ji ministerstvo zruší," řekl Stýblo.

Ministerstvo již připravuje závazný výklad zákona

"Je to nešťastná situace," řekl Novinkám mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. "Nicméně pracujeme na výkladu zákona, který jasně konstatuje, že pomoc takovému živočichovi v nouzi není negativním zásahem do jeho přirozeného vývoje a tudíž není ani přestupkem proti zákonu," dodal.

Tento výklad zákona, který by měl podle něj být hotov do dvou třech týdnů, bude podle něj závazný pro orgány ochrany přírody včetně České inspekce životního prostředí.

Upozornil, že záchranné stanice, které se starají o handicapované živočichy, nejsou do této chvíle v ČR nijak legislativně vymezeny. "Žádný zákon neříká, jak se taková stanice pozná," řekl Kašpar.

"Vyhláška z roku 1992 umožňovala komukoliv, kdo najde chráněného zraněného živočicha, držet to zvíře za účelem a po dobu nutnou k ošetření. To byla příliš obecná výjimka," uvedl Kašpar. MŽP proto v očekávání schválení zákona vydalo vyhlášku, která tuto výjimku již neobsahovala.

"Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání ale nebyla po prezidentově vetu schválena, právě proto, že umožňovala týrání lišek při výcviku loveckých psů. Tím vznikly všechny komplikace," dodal mluvčí.

Pokuty zruší

Kašpar ujistil, že lidé pomocí chráněným živočichům zákon neporuší. "Pomoc se netrestá. Pokud by nyní někdo zachránil živočicha, přinesl jej do záchranné stanice a Česká inspekce životního prostředí mu dala pokutu za neoprávněnou manipulaci, tak by ji ministerstvo s velkou pravděpodobností zrušilo," podtrhl.

Ministerstvo již pracuje na vyhlášce, která bude jasně definovat podmínky, za kterých je možné pomoc zraněným živočichům poskytovat. "Snahou MŽP je, aby taková vyhláška vznikla co nejdříve, aby období této právní nejistoty trvalo nejkratší možnou dobu," dodal Kašpar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám