Hlavní obsah

Obama odmítl dělat Clintonové viceprezidenta

Novinky, aš, Time
WASHINGTON

Barack Obama odmítl v noci na úterý nabídku Hillary Clintonové, aby ji v podzimních prezidentských volbách podporoval a v případě jejího vítězství se stal viceprezidentem. Zdůraznil, že nemíní být druhý, když zatím získal více hlasů delegátů než newyorská senátorka. Oba soupeří o nominaci do podzimních prezidentských voleb za Demokratickou stranu.

Článek

„Nevím, proč někdo, kdo je na druhém místě, nabízí post viceprezidenta někomu, kdo je první,“ uvedl Obama na předvolebním shromáždění v Columbusu v Mississippi k nabídce senátorky Clintonové z minulého týdne.

„Nevím, proč někdo, kdo je na druhém místě, nabízí post viceprezidenta někomu, kdo je první,“ uvedl Obama na předvolebním shromáždění v Columbusu v Mississippi k nabídce senátorky Clintonové z minulého týdne.

„Neusiluji o to být viceprezidentem, usiluji o post prezidenta Spojených států amerických, o post vrchního velitele.“

Obama také řekl, že nechápe, jak mu může Clintonová nabízet místo viceprezidenta, když podle nemá ní dost zahraničněpolitických zkušeností na post prezidenta.

Bývalý prezident Bill Clinton uvedl, že tento tým by ale byl „nezastavitelnou silou“.

Boje mezi oběma kandidáty na nominaci je velmi těsný, Obama zatím vyhrál primárky ve 25 státech a získal podle AP 1578 delegátů, senátorka vyhrála v 16 státech a získala zatím 1468 delegátů, Clintonová ale uspěla v klíčových lidnatých státech, jako je Kalifornie nebo Texas či New Jersey.

V úterý se konají primárky v Mississippi a Obama, který vyhrál v sobotu ve Wyomingu, má podle průzkumů mírný náskok před Clintonovou. Ve státě tvrdě postiženém hurikánem Katrina žije hodně Američanů černé pleti.

Podle pátečního průzkumu American Research Group by Obamu volilo 68 procent hlasujících a Clintonovou 34. Čtvrteční průzkum Insider Advantage uváděl s pětiprocentní chybou, že Obama by získal 46 procent hlasů a Clintonová 40. Obama překvapivě vedl i u žen a Clintonové překvapivě poprvé dávali přednost před Obamou republikánští voliči a nezávislí.

V Mississippi se však rozhoduje jen o 33 delegátech. Clintonová má naopak náskok v Pennsylvánii, kde se 22. dubna konají přespříští primárky a kde se rozhoduje o 158 delegátech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám