Hlavní obsah

V Iráku zabíjela osmnáctiletá sebevražedkyně

– BAGDÁD
Novinky, CNN, BBC, rei

Nejméně desítku obětí si vyžádaly tři nové sebevražedné bombové útoky v Iráku. U domu sunnitského vůdce nedaleko Bákuby se odpálila osmnáctiletá žena. V Bagdádu zase zemřelo po útoku sebevraha pět amerických vojáků.

Foto: Stringer , Reuters

Příbuzní truchlí u rakve zavražděného sunnitského vůdce.

Článek

Atentáty měly stejný průběh, útočníci měli nálože umístěné na těle a odpálili je v blízkosti svých cílů.

Při útoku na americkou vojenskou patrolu v hlavním městě kromě útočníka zemřelo pět jejích příslušníků. Irácký překladatel vyvázl se zraněními.

Další dva atentáty se uskutečnily hned zrána v provincii Dijála. V Kanaánu jihovýchodně od Bákuby se odpálila nejdřív 18letá žena. Nálože aktivovala před domem tamního sunnitského vůdce. Zabila přitom také šejkovu pětiletou dceru a jednoho ze strážců.

Muž vedl jednu ze sunnitských skupin, která s Američany spolupracovala v boji proti povstalcům a příslušníkům irácké Al-Kajdy. V Iráku působí několik takových skupin, podle americké armády sdružují na 90 000 lidí.

Asi hodinu po útoku v Kanaánu zaútočil v Muktadíji další sebevrah na skupinu iráckých policistů. Exploze zabila kromě útočníka dva policisty a dalších 20 lidí zranila.

Sebevražedné atentátnice

Útok v Kanaánu je od loňského listopadu nejméně pátým, jenž vykonala žena.

Dvě ženy s náložemi na těle zaútočily v únoru na bagdádském tržišti a zabily téměř 100 lidí. Za jiným útokem v centru irácké metropole stála místní žebračka. Atentátu podlehli další tři civilisté. Další dva útoky se uskutečnily právě v neklidné Dijále. Zemřelo 18 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám