Hlavní obsah

Časopis se omluvil, že prozradil nasazení prince Harryho

– SYDNEY

Australský týdeník pro ženy New Idea se v pondělním vydání omluvil britskému princi Harrymu za to, že zveřejnil informace o jeho vojenském nasazení v Afghánistánu. Kvůli prozrazení místa nasazení musel být stažen, aby se nastal terčem útoků Tálibánu.

Článek

New Idea však nebylo jediné médium, která informace prozradilo, zprávu zveřejnil i americký web The Drudge Report a jeden německý deník.

Týdeník New Idea v krátké omluvě uvedl, že vědomě neporušil žádné informační embargo. Časopis uznal, že publikování těchto informací lze považovat za "necitlivé a nezodpovědné".

"Litujeme našeho vážného nedostatku v úsudku," napsal australský magazín. "Upřímně se omlouváme všem čtenářům, vojákům, jejichž životy jsou při službě doma i v zahraničí v neustátém nebezpečí, a jejich rodinám a milovaným," napsal časopis v omluvě.

Třiadvacetiletý syn zesnulé princezny Diany sloužil deset týdnů v Afghánistánu jako podporučík v pluku Blues and Royals v provincii Hílmand, kde probíhají nejtěžší boje s islámskými extremisty a bojovníky Tálibánu.

Armádě se dlouho dařilo jeho přítomnost v Afghánistánu tajit. O jeho nasazení nebyly podány žádné informace, aby nebyla vyvolávána snaha extremistů zaútočit právě na něj a členy jeho jednotky a na mlčení o princi se dohodlo ministerstvo obrany s britskými mediálními organizacemi a tiskovými agenturami. Australský týdeník se však na této dohodě nepodílel.

Den poté, co se informace rozšířila do všech světových médií, se britské ministerstvo obrany rozhodlo prince okamžitě stáhnout.

Reklama

Související články

Princ Harry se vrátil z Afghánistánu domů

Princ Harry, mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese, se v sobotu vrátil do vlasti z Afghánistánu, kde od poloviny prosince bojoval proti...

Princ Harry se chce vrátit zpět do bojů

Princ Harry, mladší syn britského následníka trůnu prince Charlese, který se v sobotu vrátil do vlasti z Afghánistánu, když bylo vyzrazeno jeho vojenské...

Výběr článků

Načítám