Hlavní obsah

Bursík se opřel do Kuchtové, vadí mu úniky informací

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zelení v pátek večer na předsednictvu řeší vnitrostranické hádky. Ty vyvrcholily výzvou olomouckých zelených, aby šéf strany Martin Bursík zvážil své setrvání ve funkci. Předsedu zelených přitom nejvíc trápí úniky informací do médií. Opřel se kvůli nim do své rivalky Dany Kuchtové.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Bursík a Dana Kuchtová.

Článek

"Musíme dohodnout pravidla hry, která nám umožní normální fungování, aby informace nešly do médií,“ prozradil Bursík po inauguraci prezidenta, o čem chce na pátečním zasedání předsednictva zelených jednat.

Bursíkovi evidentně velmi vadí, že se v médiích objevují informace z vnitřního dění v jeho straně. V žaludku mu leží především zveřejnění zápisu z jednání předsednictva 14. února. Na tom měla šéfka zelených poslanců Kateřina Jacques prohlásit: "Proč obhajobou tajné volby obhajovat prasata z ODS.“ Tento výrok popírá, ale přesto se za něj občanským demokratům omluvila.

Šéf zelených se přitom v souvislosti s úniky vnitrostranických informací opřel do první místopředsedkyně Dany Kuchtové. Bude po ní požadovat, aby "zajistila, aby úniky informací (do médií) nešly přes ni“.

Kuchtová přitom oznámila, že zvažuje kandidaturu na předsednický post, a to na volebním sjezdu příští rok.

Spory u zelených

Bursík vyvolal ve straně rozruch především svými výroky na adresu poslankyně Olgy Zubové, která se ze zdravotních důvodů nedostavila na druhou volbu prezidenta, a pak také hanlivým e-mailem, který Zubové poslal.

Spory vyvrcholily minulý týden, kdy olomoučtí zelení vyzvali Bursíka, aby zvážil své setrvání ve funkci. V neděli se sejde opět předsednictvo zelených, tentokrát i za účasti šéfů krajských organizací. Ti se již většinově vyjádřili v tom smyslu, že by strana neměla nyní řešit personální otázky, ale měla by se spíše zaměřit na přípravu krajských voleb. Nelze tak očekávat žádná dramatická řešení, Bursík situaci s největší pravděpodobností ustojí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám