Hlavní obsah

Předvolební boj ve Španělsku ukončila vražda radního v Baskicku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID
Aktualizováno

Bývalý radní španělských socialistů Isaias Carrasco byl v pátek zastřelen třemi ranami v baskickém městě Arrasate. Útok byl spáchán v poslední den předvolební kampaně před nedělními parlamentními volbami. Hlavní soupeřící politické strany se v reakci na atentát rozhodly ukončit volební kampaň.

Článek

Dvaačtyřicetiletý bývalý radní byl zastřelen přímo na ulici, když vycházel ze svého domu se ženou a dcerou. Nejméně jedna kulka ho zasáhla do krku. Zemřel po převozu do nemocnice. Podobným způsobem zabili baskičtí separatisté už několik politiků.

Zabit byl navzdory bezpečnostním opatřením. Vláda z atentátu obvinila baskickou separatistickou organizaci ETA, s níž přestala vyjednávat a proti které v posledních měsících tvrdě zasahovala. Před časem také proto vyhlásila nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti.

Ministr vnitra Pérez Rubalcaba vraždu označil za "podlý a zbabělý útok skupiny vrahů" a prohlásil, že "teroristé nikdy nedonutí španělskou demokracii padnout na kolena".

Rivalové se shodli na ukončení kampaně

Předseda socialistické vlády José Luis Zapatero a šéf pravicové opozice Mariano Rajoy Brey se v reakci na vraždu dohodli na ukončení volebního boje a odvolali předvolební shromáždění, která se dnes měla konat po celém Španělsku.

Během předvolební kampaně spáchala ETA dva menší atentáty, při nich nebyl nikdo zraněn, ale poškozena byla kancelář vládnoucí socialistické strany.

Předvolební plakáty premiéra Zapatera v baskických městech byly popsány slovem fašista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám