Hlavní obsah

Čtvrteční atentát v Bagdádu byl nejhorší za celý rok, obětí je 69

CNN, ČTK, aš, Novinky, AFP, Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Dva čtvrteční pumové atentáty v Bagdádu si vyžádaly poslední pátečních zpráv už 69 obětí. Původně se uvádělo 55 mrtvých, přes noc ale někteří těžce zranění zemřeli. Dalších sto třicet osob bylo zraněno.

Článek

V šíitské čtvrti Karráda byl podniknut koordinovaný dvojitý výbuch. Nejprve explodovala bomba pod stánkem. Když byli za pět minut už na místě záchranáři a seběhli se lidé, zaútočil sebevražedný atentátník s výbušninami na těle, což bylo důvodem, proč byl počet obětí tak vysoký.

Atentát v Karrádě měl letos zatím nejtragičtější následky a byl nejhorší od 18. dubna 2007, kdy si koordinované atentáty v šíitských čtvrtích v irácké metropoli vyžádaly na 140 mrtvých.

Počet útoků přitom v Bagdádu v posledních osmi měsících značně poklesl kvůli americkým bezpečnostním akcím. Americká armáda však nyní podniká operace proti teroristům v jiných částech země. Nyní se navíc stáhne 2000 amerických vojáků, kteří se jich účastnili a byli součástí loňských třicetitisícových posil. Po atentátu vzbuzuje stažení výsadkářů obavy.

V severoiráckém Mosulu v pátek najel atentátník s autem do blízkosti policejní stanice a u jejího vchodu odpálil nálož. Zabil pět lidí a 32 osob zranil. Mezi mrtvými byli i policisté.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvě bomby zabily v Iráku 53 lidí

Při dvojím pumovém útoku v Bagdádu přišlo ve čtvrtek večer o život nejméně 53 lidí a 125 bylo zraněno. První z náloží explodovala v obchodní části šíitské...

Výběr článků

Načítám