Hlavní obsah

CeBIT: televize v mobilním telefonu nastupuje

Novinky, Ondřej Grym (Hannover)

Příjem televizního vysílání mobilním telefonem je v Evropě něčím ještě velmi výjimečným, jakousi raritou. Ne však v Japonsku, kde se tato technologie stala velmi populární.

Foto: Novinky

Mobilní telefon firmy Sharp s 2,8" displejem vybavený přijímačem 1-Seg signálu.

Článek

Nad její funkčností poodhaluje roušku počítačový veletrh CeBIT, který probíhá v Hannoveru. Japonská mobilní televize (Mobile TV-System) je známa pod pojmem 1-Seg.

Jak už prozrazuje název, pracuje tato technologie s jedním ze třinácti kanálů, které mají do japonských televizí a dalších elektronických pomůcek dopravit multimediální obsah.

Mobilní televize s úhlopříčkou 3,6 palců výrobce Asuka Semiconductor.foto: Novinky

Standard 1-Seg je určen k přenosu dat do mobilních zařízení - notebooků, kapesních počítačů a telefonů, které mohou být při příjmu dat v pohybu. Mohou se přitom pohybovat rychlostí až 180 kilometrů v hodině.

Příjem mobilní TV je zdarma

Zarážející je cena příjmu mobilního televizního vysílání. Zatímco evropští operátoři v současnosti uvažují, jak z digitálního přenosu vytřískat další peníze, ti japonští nabízejí systém zcela zdarma.

V Japonsku se 125 milióny obyvatel vlastní zařízení vybavené receiverem se standardem 1-Seg kolem 20 miliónů lidí. Tyto přijímače našly domov ve většině případů v mobilech.

Vývoj produktů, které rozumí řeči 1-Seg, jde ale stále kupředu. Již dnes jsou na CeBITu k vidění automobilové televize, nejrůznější navigace nebo rozšiřující prvky velikosti miniaturního USB disku, které jednoduše připojíte k notebooku a uděláte z něj zařízení schopné přijímat mobilní TV vysílání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám