Hlavní obsah

Lidovci přitlačili na premiéra, chtějí Čunka okamžitě ve vládě

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, dan, jov

Lidovcům zřejmě došla trpělivost. Ještě před chystanou páteční schůzkou koaličních předsedů si odhlasovali usnesení, ve kterém vyzývají předsedu vlády Mirka Topolánka (ODS), aby s návratem šéfa KDU-ČSL neotálel. Na pětibodovém usnesení se ve čtvrtek elektronickou cestou shodlo předsednictvo KDU-ČSL.

Článek

"Požadujeme bezpodmínečné respektování koaliční smlouvy a bezodkladné jmenování předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády,“ stojí v usnesení.

Na jiném místě lidovci konstatují, že již více než tři měsíce nemá KDU-ČSL plnohodnotné zastoupení ve vládě, ačkoli jim to zaručuje koaliční smlouva. "Přes velkou zdrženlivost KDU-ČSL tato skutečnost narušuje hladkou koaliční spolupráci,“ uvádí se ve zprávě.

„V tuto chvíli určitě koalice nefunguje, tak jak má,“ řekl Novinkám Čunek. Podle něj je třeba, aby mezi sebou ODS, KDU-ČSL a zelení začali společně více komunikovat. „Komunikace v koalici může v zásadě nastat dobře až tehdy, až budeme společně všichni sdílet stejné problémy a stejnou odpovědnost,“ naznačil.

Lidovci jsou připraveni na variantu, že bude Topolánek zdržovat Čunkův návrat. „Určitě jsou možnosti, jak budeme postupovat a určitě je zvolíme. Nicméně my jsme klidná síla, budeme postupovat podle toho. Není potřeba dělat velká gesta, velká slova,“ uvedl předseda KDU-ČSL.

Topolánek chtěl poslušnost

Důvodem rozhořčení lidovců jsou premiérovy výroky, Topolánek požaduje za Čunkův návrat do vlády poslušnost lidoveckých poslanců. Obává se totiž, že lidovci ve Sněmovně nepomohou při hlasování o zákonu z dílny ministerstva zdravotnictví, kterým by se zdravotní pojišťovny a univerzitní nemocnice měly zprivatizovat.

"Považujeme za nepřijatelné vyžadovat souhlas koaličních poslanců se záměry, které nebyly koaličně projednány a schváleny,“ píší lidovci v dokumentu. Zároveň žádají, aby Topolánek urychleně svolal koaliční schůzku ke zdravotnickým tématům. Lidovci se před nedávnem rozhodli, že budou prosazovat zrušení zdravotnických poplatků pro předškolní děti, obyvatele domovů důchodců a lidi starší 70 let.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čunkovým případem by se po předsednictvu měl příští týden v úterý věnovat i celostátní výbor lidovců. „Toto téma určitě zazní. Druhým okruhem bude příprava dubnové sjezdu,“ sdělil Novinkám náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Pavol Lukša.

Podle poslance KDU-ČSL Libora Ambrozka bude výbor řešit také téma koaliční spolupráce s občanskými demokraty. „Každopádně bude diskuse o nějakých podmínkách spolupráce s ODS, protože si myslím, že některé výroky pana premiéra nejsou úplně optimální,“ uvedl Ambrozek.

Mezi lidovci ovšem není přijímán požadavek na návrat Čunka do vlády jednoznačně. „Jiří Čunek by měl zaujmout jinou pozici. Je třeba urychleně obsadit křeslo ministra pro místní rozvoj. V této fázi není třeba příliš spěchat s návratem. Náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček by byl jeho docela vhodný nástupce. Jiří Čunek pak může v klidu zapracovat na svém image a zabránit tak tomu, aby ČSSD rozehrávala své hry na jeho účet před krajskými volbami,“ řekl Novinkám jeden z vlivných lidovců, který si nepřál být jmenován.

Zelený problém

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové by ovšem taková varianta připadala v úvahu jen za předpokladu, že by s ní přišlo předsednictvo strany a souhlasil s ní samotný Čunek.

„Moje stanovisko je setrvalé, hlasovala jsem pro návrat Jiřího Čunka do vlády za předpokladu, že o to stojí. Trvám na tom, že existují dvě varianty. První, že se Jiří Čunek vrátí do vlády a druhá, že půjde na ministerstvo místo něj někdo, koho sám doporučí. První je potvrzena celostátním výborem, pokud by se mělo něco změnit, tak by muselo předsednictvo přijít s nějakým návrhem,“ vysvětlila Šojdrová.

Složitý návrat šéfa lidovců zpět do kabinetu zatím blokovali svými požadavky zelení. Podle nich se Čunek dostatečně neočistil z podezření z korupce. Přestože byl jeho případ státním zástupcem zastaven jako neprůkazný, zelení trvají na tom, aby se ospravedlnil před veřejností.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) Čunkův návrat podmínil tím, že musí zdokladovat rodinné příjmy a osvětlit tak, jak přišel v roce 1998 k miliónu korun, a také zveřejnit usnesení státního zástupce, na jehož základě byl jeho případ zastaven. Pokud tak Čunek neučiní, odejde šéf diplomacie z kabinetu. Čunek zveřejnit usnesení nehodlá a rodinné příjmy Schwarzenbergovi osvětlí jen soukromě.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: Čunka navrhnu do vlády tento týden

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v neděli uvedl, že k návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády dojde zřejmě tento týden. Řekl to v Otázkách Václava Moravce....

Výběr článků

Načítám