Hlavní obsah

Tragický požár domu v Ludwigshafenu nezavinil žhář

Právo, DPA, vpl

Měsíc po tragickém požáru v obytném domě v německém Ludwigshafen, při němž přišlo o život devět lidí, vyšetřovatelé vyloučili žhářský útok jako příčinu. "Je krajně nepravděpodobné, že oheň ve staré budově s obyvateli převážně tureckého původu založil někdo z nevraživosti vůči cizincům, nebo z jiné motivace," uvedl na tiskové konferenci prokurátor Lothar Liebig.

Foto: Kai Pfaffenbach/files , Reuters

Při požáru domu v Ludwigshafenu zahynulo počátkem února devět tureckých žen a dětí.

Článek

Nejpravděpodobnější příčinou byla nedbalost, přičemž zdrojem ohně zřejmě nebyla ani cigareta, ani svíčka, řekl Liebig novinářům. Osmiletá a devítiletá dívka, které údajně viděly žháře v přízemní budovy, kde obyvatelé domu nechávali kočárky, své původní výpovědi stáhly.

I podle Mehmeta Tüzela, šéfa týmu tureckých vyšetřovatelů, které do Německa vyslala vláda v Ankaře, neukazuje nic na žhářský útok. „Úplně vyloučit ho však nelze,“ řekl Tüzel.

Při řádění ohně v Ludwigshafenu zemřelo 3. února devět tureckých žen a dětí, dalších 60 lidí utrpělo zranění. Tragédie vyvolala silné emoce početné turecké komunity v Německu, která připomínala žhářské útoky v minulosti, především v Solingenu, kde v roce 1993 neonacisté ve věku od 16 do 23 let zapálili dům, v němž uhořelo pět tureckých žen a dětí.

Ludwigshafen minulý měsíc navštívil turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, v jehož cestě do Německa dominoval tento požár a obtíže v soužití Němců a Turků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám