Hlavní obsah

ČSSD potrestá své poslance, kteří podpoří radar

Právo, Novinky, trj, znk
PRAHA
Aktualizováno

Pokud by některý ze sociálnědemokratických poslanců hlasoval ve Sněmovně pro umístění radaru USA v ČR, neměl by se již objevit na kandidátce strany. Vyplývá to ze středečního vyjádření předsedy strany Jiřího Paroubka. Dodal, že v příštích týdnech vypíše ohledně radaru vnitrostranické referendum.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek při setkání s mluvčími iniciativy Ne Základnám Janem Májíčkem (vlevo) a Janem Tamášem (vpravo).

Článek

"Já si neumím představit, že by někdo hlasoval pro radar. A určitě, pokud by někdo takový byl, tak bych si neuměl představit, že by příště byl na kandidátce sociální demokracie, to bych skutečně tam nebyl já," uvedl Paroubek.

Členové Ústředního výkonného výboru (ÚVV) ČSSD na začátku minulého roku již o radaru hlasovali, tehdy byli všichni proti, dva se zdrželi hlasování. Anonymní soc. dem. anketa v ÚVV týž den ale ukázala, že pětina by pro radar byla.

Paroubek dodal, že referendum se bude skládat ze čtyřech otázek. Jedna se bude týkat souhlasu výstavby radaru USA v Brdech, druhá jestli trvat na celostátním referendu. Další otázky se budou věnovat obsahu smluv o radaru.

Další postup chce předseda ČSSD projednat v pátek na stranickém grémiu. Strana se také podle něj zúčastní protestu, který organizuje organizace Ne základnám 15 března. Paroubek dodal, že by chtěl stihnout vnitrostranické hlasování ještě před tím, než o protiraketové základně bude rozhodovat Parlament.

ČSSD se staví dlouhodobě proti radaru a požaduje v této věci vyhlášení celostátního referenda.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Podle Paroubka počet Čechů, kteří odmítají radar, stále stoupá a nyní jich je okolo 70%. „Jakékoliv jednostranné kroky, které by se pokusily obejít demokratické procesy přiměřené skutečnosti, že se jedná o suverenitu a národní bezpečnost ČR, budoucí vláda ČSSD odmítne,“ uvedl Paroubek v reakci na zprávu, že se premiér Mirek Topolánek chystal uzavřít jednání o radaru během své cesty do Washingtonu. Dohoda nakonec uzavřena nebyla, podle amerického prezidenta George W. Bushe jsou ale oba státy velmi blízko uzavření.

Wolf byl pro, pak proti

„Zdá se mi to předčasné, ještě nemáme nic na stole. Vlastně nevíme, co ve smlouvách je,“ řekl Novinkám k Paroubkovým slovům Antonín Seďa, místopředseda sněmovního výboru pro obranu. Podle něj by bylo lepší počkat na výsledek summitu NATO v Bukurešti a projít diskuzí v odborných stranických výborech.

Poslanec a člen Zahraničního výboru Sněmovny Petr Wolf (ČSSD) v dubnu 2007 po cestě na Marshallové ostrovy, kde je umístěn jeden z amerických radarů, vyjádřil podporu umístění základny v ČR. Letos v únoru ale uvedl, že nyní by hlasoval proti radaru. Klade ovšem důraz na to, jak nakonec jednání o radaru dopadnou.

Další poslanec ČSSD Miroslav Svoboda ČTK řekl, že bude loajální k sociální demokracii a jejímu odmítavému postoji k základně.

Kritici ČSSD poukazují na to, že vedení soc. dem. se snaží nekompromisně prosadit přísnou stranickou disciplínu. To je podle nich důvodem toho, že socialisté od voleb ztratili již tři poslance, Michala Pohanku, Miloše Melčáka a Evžena Snítilého. Snítilý při prezidentské volbě hlasoval proti rozhodnutí strany a tento týden byl z ČSSD vyloučen.

"Pokládám to za tlak na zákonodárce a za výraz nesvobody poslanců sociální demokracie,“ uvedl premiér Mirek Topolánek (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám