Hlavní obsah

McCain je kandidátem republikánů na prezidenta USA

Novinky, CNN, ČTK, aš, The Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/DALLAS
Aktualizováno

Vítězství John McCaina v úterních primárkách v Texasu, Ohiu, Vermontu a Rhode Islandu mu zajistilo nominaci do podzimních amerických prezidentských voleb. Získal hlasy 1205 volitelů, což je více než potřebných 1191. Jeho soupeř Mike Huckabee uznal svou porážku.

Foto: Mike Stone , Reuters

John McCain se svou ženu při projevu v Dallasu poté, co získal nominaci republikánů do prezidentských voleb.

Článek

„Moji přátele, dnes večer jsem velmi velmi šťastný a potěšený. Vyhráli jsme dost delegátů, abychom mohli s vírou, pokorou a velký citem pro zodpovědnost prohlásit - já budu nominován republikány na prezidenta," řekl John McCain.

Ve středu půjde John McCain do Bílého domu, kde mu formálně vyjádří podporu prezident George Bush jako nejlepšímu kandidátovi, který po něm usedne na křeslo prezidenta, uvedly zdroje republikánů. Je to trochu paradox, protože právě s Bushem v roce 2000 soupeřil McCain o nominaci a prohrál.

Po vítězství pronesl McCain v Dallasu projev, v němž zdůraznil demokratické hodnoty. Mluvil však velmi uměřeně a klidně. Veterán z Vietnamu mluvil o bojích, které Spojené státy vedou: „Amerika je ve válce ve dvou zemích, účastní se dlouhého a obtížného boje s násilnými extremisty, kteří pohrdají námi, našimi hodnotami i moderností samou o sobě." McCain se po celou kampaň soustředil na otázky bezpečnosti.

Pokračující souboj demokratů o nominaci je podle analytiků pro McCaina výhodou, protože on se už může soustředit na předvolební kampaň.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Huckabee uznal porážku

Po zveřejnění výsledků odstoupil z boje bývalý baptistický pastor Mike Huckabee, který nevyhrál ani v jedněch z úterních primárek, ale uspěl u evangelíků v Ohiu. Svému soupeři zatelefonoval. Nejenže mu pogratuloval, ale vyjádřil naději, že "sjednotí nejen stranu, ale i celou zemi.“

V Dallasu sdělil Huckabee svým příznivcům: „Teď je důležité obrátit pozornost ne k tomu, co mělo být, nebo co bychom si přáli, aby se stalo, ale co se musí stát - a to je sjednotit stranu. "

Johnu McCainovi dlouho nikdo nevěřil, loni v létě byl odepisován, nevyhovoval konzervativcům ve straně a nebyl schopen na kampaň sehnat ani dost peněz. Ani v prvních primárkách se mu nedařilo, v Iowě vyhrál právě Mike Huckabee, ve Wyomingu Mitt Romney, ale v New Hampshire už John McCain ukázal svou sílu. Nějakou dobu ještě soupeřil s Mittem Romneyem, ale únorové volební superúterý, kdy se rozhodovalo o nominacích ve více než dvaceti amerických státech, vyneslo McCaina do čela.

Výsledky republikánských primárek TEXAS kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti John McCain707 622

Výsledky republikánských primárek TEXAS kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti John McCain707 6225170Mike Huckabee521 951

Výsledky republikánských primárek TEXAS kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti John McCain707 6225170Mike Huckabee521 951 380 Ron Paul69 824

Výsledky republikánských primárek TEXAS kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti John McCain707 6225170Mike Huckabee521 951 380 Ron Paul69 824 50 Další hlasy byly odevzdány již odstoupivším. OHIO (sečteno 99 procent hlasů) kandidátpočet hlasůhlasy v procentechdelegáti John McCain632 5756079 Mike Huckabee323 074310 Ron Paul48 742

50Další hlasy byly odevzdány již odstoupivším.

Reklama

Související články

Ve Wyomingu oplatil Romney porážku Huckabeemu

Vítězem voleb při stranických nominačních shromážděních republikánské strany ve Wyomingu se stal v sobotu Mitt Romney, který získal osm delegátů z 14....

Výběr článků

Načítám