Hlavní obsah

Izrael znovu vyslal nakrátko do pásma Gazy tanky

Novinky, ČTK, Ha'arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA
Aktualizováno

Izrael znovu vyslal do pásma Gazy pozemní jednotky. Do jižní části tohoto území vjelo po setmění asi 25 obrněných vozů a tanků. Operace trvala podle agentury AP dvě hodiny a vojáci zatkli dva členy radikální organizace Islámský džihád. Zraněno bylo osm radikálů a tři civilisté a jednu měsíční holčičku zabila odražená střela.

Článek

Izrael v pondělí po pětidenních bojích zastavil pozemní operaci proti pásmu, aby umožnil dvoudenní diplomatická jednání americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové. Riceová jednala s představiteli Izraele i Palestinců a vyzvala k obnovení mírových jednání, od nichž předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás odstoupil v reakci na předchozí zásah Izraelců v pásmu.

Izraelská armáda do pásma opakovaně vstoupila kvůli pokračujícímu ostřelování jeho území palestinskými raketami. Ty v uplynulém týdnu dopadaly až k pobřežnímu městu Aškelon 17 kilometrů severně od Gazy. Izraelské vláda navíc v úterý informovala, že kromě obligátních raket Kásam vyslali Palestinci také raketu typu Kaťuša, jež dopadla poblíž domu ministra bezpečnosti Aviho Dichtera v Aškelonu.

Také v úterý vypálili Palestinci na Izrael tři rakety a zasáhli dům ve městě Sderot. Podle svědků následně na obklíčené Palestince v pásmu pálili izraelští vojáci nejen z tanků, ale také z vrtulníků.

V minulých pěti dnech v bojích padlo podle palestinských zdrojů 117 Palestinců, z nichž polovina byli civilisté. Izraelské zdroje hovoří o menším počtu obětí. Na izraelské straně jsou tři mrtví, jeden civilista a dva vojáci.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael stahuje tanky z pásma Gazy

Izraelská armáda se v pondělí začala stahovat ze severu pásma Gazy. Její útoky si na palestinském území v posledních dnech vyžádaly přes 100 mrtvých...

Výběr článků

Načítám