Hlavní obsah

Schwarzenberg kvůli mně z vlády neodejde, myslí si Čunek

– PRAHA
Novinky, jov

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v rozhovoru pro Novinky prohlásil, že považuje za reálné své působení v jedné vládě s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Zároveň mávl rukou nad slovy ministra školství Ondřeje Lišky, který hrozí odchodem z vlády, pokud se lidovecký šéf vrátí na ministerské křeslo. Termínem návratu do vlády se Čunek nezabývá, je to podle něj věcí premiéra.

Článek

Jste ohledně vašeho možného návratu do vlády v kontaktu s premiérem Topolánkem?

S panem premiérem jsem v kontaktu, ale protože mám prázdniny, a to je velký rozdíl od dovolené, protože kdybych, jak mi vysvětlily děti, měl dovolenou, můžu ji klidně přerušit, ale prázdniny se nedají přerušit. To vymyslely, takže asi budou mít pravdu. Takže nic nového nesdělím.

Co říkáte na vyjádření ministra školství Ondřeje Lišky ze Strany zelených, který včera pohrozil tím, že pokud se vrátíte do vlády a nevysvětlíte své příjmy a vztah k integraci Romů, zelení ministři by měli z kabinetu odejít?

Pan Liška mne vůbec nezajímá, k tomu se nebudu vůbec vyjadřovat.

Budete v Jeseníkách na prázdninách, jak říkáte, až do konce tohoto týdne?

V nestřežených okamžicích prázdniny přerušuji a jezdím, kde je potřeba, ale v každém případě jsem tento týden tady.

Hovořil jste nyní o svém návratu do vlády s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem?

Ne, s ním jsem nemluvil. Vždy jsem říkal, že když pan Schwarzenberg něco bude chtít vidět, tak nemám nic, co před ním tajit. Samozřejmě jsou věci, které jsou veřejnosti v zásadě nesdělitelné. Je možné dát čtyři tisíce stran spisu panu Schwarzenbergovi, není možné dát to veřejnosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Je podle vás reálné, že nakonec budete ve vládě oba - vy i pan Schwarzenberg?

Ano, určitě. Ale faktem je, že se těmito myšlenkami zase tolik nezabývám, protože to není moje starost, já jsem nic neudělal. Tím pádem nevím, co by mě handicapovalo pro působení ve vládě. V každém případě platí to, co jsem řekl vůči panu Schwarzenbergovi: co on bude potřebovat, to mu rád ukážu. Ta situace trvá už několik měsíců, byl jsem k němu odjakživa tak kriticky otevřený.

Máte tedy nějaký časový odhad, předpoklad, kdy se do vlády vrátíte?

Ne, ani se tím nezabývám. Je to věcí pana premiéra a pana prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Topolánek: Čunka navrhnu do vlády tento týden

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v neděli uvedl, že k návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády dojde zřejmě tento týden. Řekl to v Otázkách Václava Moravce....

Výběr článků

Načítám