Hlavní obsah

Kolumbijský útok na rebely v Ekvádoru ohrozil propuštění rukojmí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

QUITO
Aktualizováno

Útok kolumbijských vojáků na základnu povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) na území Ekvádoru vyvolal prudké reakce sousedních států. Venezuela do oblasti vyslala své vojáky a Ekvádor přerušil diplomatické styky s Kolumbií.

Článek

Obě země požádaly o rozmístění vosk OSN v oblasti. Upozornily, že v důsledku útoku selžou vyjednávání o propuštění dalších rukojmí.

Ekvádor odvolal svého velvyslance z Kolumbie a vypověděl kolumbijského diplomata. Chystá další opatření na diplomatickém poli. Venezuela už vypověděla všechny kolumbijské diplomaty. Obě země přesunuly ke hranicím s Kolumbií své vojáky.

Podle ekvádorského prezidenta Rafaela Correy bude mít akce, při níž bylo zabito 17 rebelů včetně jednoho z jejich velitelů Raula Reyese, mnoho negativních důsledků. Zřejmě selžou rozhovory o propuštění Francouzky Ingrid Betancourtové. I francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner uvedl, že smrt vůdce rebelů Reyese je tomto ohledu „špatnou zprávou“.

Angažovat se i Chávez

Ekvádor navíc šest let vedl rozhovory o propuštění bývalého kandidáta na post kolumbijského prezidenta, kterého FARC také vězní. Venezuelský prezident Chávez dojednal v nedávné době propuštění šesti rukojmí. I Kolumbie původně uvítala jeho angažování, ale později se ho pokusila ze všech jednání vyloučit.

Kolumbie tvrdí, že obě země mají vztahy s FARC, která už 40 let bojuje s centrální vládou. Obě země to ale odmítají. „Tvrdit, že máme pakt s teroristy je naprostá lež,“ uvedl ekvádorský prezident Correa.

Podle kolumbijského viceprezidenta Franciska Santose informace získané z počítače Raula Reyese dokazují, že FARC jednala o získání radioaktivního materiálu na výrobu špinavé bomby. Tu tvoří klasická trhavina, jež rozmetá do okolí látky s nízkou radioaktivitou. Ekvádor to označil za nesmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám