Hlavní obsah

Česko sčítá škody po řádění Emmy, jdou do stamiliónů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pojišťovny i energetici hlásí po víkendové větrné smršti škody za stovky miliónů korun. Přestože bylo řádění Emmy slabší než u Kyrilla, který Česko pustošil loni, ztráty některé pojišťovny a podniky vyčíslují srovnatelné. Vyplývá to již z průběžných odhadů sčítání škod.

Foto: Martin Polák , Právo

Čety elektrikářů na Sokolovsku v pondělí pokračovaly v opravách potrhaného vedení. Některé sloupy jsou v těžko přístupném terénu.

Článek

Loňský Kyrill se Českou republikou proháněl rychlostí až 200 kilometrů za hodinu, Emma o víkendu dosahovala bezmála 150 kilometrů za hodinu, přesto napáchala srovnatelné škody.

"Kyrill způsobil škody za 100 miliónů korun. Emma způsobila pravděpodobně vyšší,“ řekla Novinkám mluvčí ČEZu Eva Nováková. Zatím se odhady pohybují na 150 miliónech korun.

Průběžné odhadované poškození na elektrickém vedení společnosti dosahuje již 100 miliónů korun. "S následky takto obrovské kalamity se budeme ještě nějaký čas potýkat,“ zdůraznila Šárka Beránková, mluvčí ČEZu pro východní Čechy.

:. Sílný vítr odnášel celé střechy. Foto: Právo

Pojišťovnám se ozvalo už několik tisíc klientů. "Odhadujeme, že počet škodných událostí se vyšplhá na tři tisíce případů a předběžný odhad bude 120 miliónů korun. Zasaženy byly všechny regiony. Bude to srovnatelné s Kyrillem,“ řekla Novinkám mluvčí pojišťovny Allianz Pavla Paseková.

Jak postupovat při pojistné události:
Před nahlášením si připravte číslo pojistné smlouvy, stručnou charakteristiku škody, kdy k ní došlo, jakého je rozsahu a telefonní kontakt.
Pokud je dům neobyvatelný, uveďte prosím adresu, na které budete k zastižení.
Zamezte vzniku dalších pojistných událostí. S úklidem a opravami proto nečekejte až na příchod pracovníka pojišťovny, ale začněte hned. Ještě předtím však poškozené a zničené věci vyfotografujte.

Česká pojišťovna (ČP) očekává po vichřici Emma kolem pěti tisíc pojistných událostí za více než sto miliónů korun. Podle ČP byly nejvíce zasaženi klienti v západních Čechách.

"Jenom z Plzeňského kraje očekáváme zhruba dva a půl tisíce škod,“ uvedl mluvčí ČP Václav Bálek. Podle něj byl však Kyrill ničivější. "Připomínám, že po loňském orkánu Kyrill likvidovala ČP přes 42 tisíc případů a klientům dohromady zaplatila 820 miliónů korun," uvedl Bálek.

O něco menší ztráty mohou počítat lesníci. Podle předběžných odhadů vítr zničil na sto tisíc kubíku dřeva. "Za Kyrilla to bylo pět miliónů. Je to tím, že vítr byl slabší,“ vysvětlil mluvčí Lesů České republiky Radek Drahný.

Podle něj vítr nezpůsobil velkou plošnou kalamitu. "Lidem zatím nedoporučujeme chodit do lesů. Bývá zde často spousta věšáků, tedy prasklých suchých stromů, které mohou spadnout,“ varoval Drahný.

Reklama

Související články

Vichřice si v Česku vyžádala dvě oběti

Sobotní vichřice zabila ve Středočeském kraji dva lidi. Dopoledne zabil spadlý strom jedenáctiletou dívku v Líbeznici u Prahy. V Sadské na Nymbursku spadly...

Emma udeřila na Německo, Británii i Slovensko

První výběžky tlakové níže Emma spojené s velmi silným větrem zasáhly v noci na sobotu Německo. Oproti očekávání byly ale její dopady slabší a škody menší....

Výběr článků

Načítám