Hlavní obsah

Izrael stahuje tanky z pásma Gazy

Novinky, BBC, rei
GAZA

Izraelská armáda se v pondělí začala stahovat ze severu pásma Gazy. Její útoky si na palestinském území v posledních dnech vyžádaly přes 100 mrtvých a způsobily protesty mezinárodního společenství. Izrael operaci hájí s tím, že šlo o reakci na neustávající raketové ostřelování svého území.

Článek

Izraelské velení potvrdilo, že většina oddílů vyslaných do pásma minulý týden byla stažena. V pásmu Gazy prý zůstává jen pár jednotek. "Operace se vydařila,“ řekl v rozhlase náměstek premiéra Chaim Ramon a dodal, že Jeruzalém chce dosáhnout zastavení ostřelování jeho území palestinskými raketami.

Ostřelování však pokračuje. V neděli bylo na Izrael vypáleno nejméně 25 raket z pásma Gazy. Několik jich dosáhlo k Aškelonu se 120 000 obyvateli.

Izraelské transportéry opustily v pondělí i uprchlický tábor Džabálija, kde se v uplynulých dnech udály jedny z nejkrvavějších střetů.

Při izraelských úderech zahynulo od minulé středy přes 100 Palestinců. Izrael hlásí tři mrtvé. I přes protesty ze světa pokračovali během pondělka Izraelci v náletech. Při nejméně osmi úderech zahynulo pět Palestinců.

K zastavení krveprolití vyzvala židovský stát v neděli i Organizace spojených národů. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás na protest přerušil diplomatická jednání s izraelskou stranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám