Hlavní obsah

Medveděvovo zvolení byla fraška, protestuje opozice

MOSKVA
Aktualizováno

Zvolení Putinova muže Dmitrije Medveděva třetím ruským prezidentem se neobešlo bez protestů opozice a hnutí na ochranu lidských práv. Medveděv v nedělních volbách drtivě zvítězil - získal přes dvě třetiny odevzdaných hlasů. Kvůli průběhu voleb řeší úřady desítky stížností.

Foto: Pawel Kopczynski , Reuters

Nový ruský prezident Dmitrij Medveděv

Článek

Nejčastěji zmiňovaným porušením volebních zákonů je podle internetových stránek shromažďujících podobné údaje vhazování velkého množství předem vyplněných volebních lístků do uren a machinace s povoleními, která umožňovala hlasovat jinde než v místě trvalého bydliště.

Pozorovatelé nevládních organizací, které na podvody upozorňují, byli v mnoha případech za policejní asistence vykázáni z volebních místností, uvádí například Asociace Golos. Volby označili za málo demokratické i pozorovatelé z Rady Evropy.

Na průběh hlasování i předvolební kampaně si stěžovala také ruská opozice. Zástupci ostře protiputinovského hnutí Jiné Rusko známého šachového velmistra Garriho Kasparova a představitelé Svazu pravicových sil předali ústřední volební komisi protestní petici.

Nelíbí se jim hlavně "volební fraška", která prý měla za úkol jen potvrdit klidné předání moci předem vybranému Putinovu nástupci.

Komunisté a liberální demokraté zvažují žalobu

Kritikou na adresu průběhu voleb i kampaně nešetřily ani další strany. Jak šéf ruských komunistů Gennadij Zjuganov, tak lídr Liberálně-demokratické strany Ruska (LDPR) Vladimir Žirinovskij naznačili možnost, že se kvůli průběhu předvolební kampaně i voleb samotných obrátí na soud.

Ruská ústřední volební komise přitom stále opakuje, že kandidáti jejím členům o žádných porušeních zákona nereferovali.

Výsledky nedělního hlasování (sečteno 99 procent hlasů) kandidáthlasy v procentech Dmitrij Medveděv70,23 Gennadij Zjuganov17,76 Vladimir Žirinovskij9,37 Andrej Bogdanov1,29 Hlasování se účastnilo téměř 70 procent registrovaných voličů.

Co hlas to pirožek

Také nevládní organizace Golos, která do volebních místností poslala asi 2000 pozorovatelů, uvedla, že volební komise nedokázaly zajistit správnou podobu voleb.

Zato se ale v blízkosti volebních místností, stejně jako v prosinci při parlamentních volbách, objevily stánky s levnými potravinami a zbožím všeho druhu. Někde dostávali voliči dárkové poukázky nebo malé pohoštění.

S tím souvisí jeden z kuriózních telefonátů na "horkou" linku ústřední volební komise. Podle agentury RIA-Novosti si tam jeden volič stěžoval, že u "jeho" volební místnosti už došly pirožky. "Je nás tu dost na to, abyste okamžitě poslali další várku," požadoval rozhořčený občan.

Anketa

Byl podle vás průběh ruských prezidentských voleb demokratický?
Ano
41,5 %
Ne
58,5 %
Celkem hlasovalo 2514 čtenářů.

PRAVOMOCI RUSKÉHO PREZIDENTA

 - Prezident má od roku 1993, kdy byla přijata nová ústava, téměř veškerou moc v zemi. Ruský prezidentský systém je svou silou srovnáván s americkým.

 - Ruský prezident navrhuje parlamentu premiéra, na jeho doporučení jmenuje členy vlády.

 - Může odvolat vládu.

 - Státní dumě doporučuje jmenování či odvolání předsedy centrální banky.

 - Radě federace, horní komoře parlamentu, navrhuje jmenování ústavních a nejvyšších soudců a generálního prokurátora.

 - Jmenuje a odvolává vrchní velení armády.

 - Podepisuje a vyhlašuje zákony, řídí zahraniční politiku a schvaluje vojenskou doktrínu.

 - Prezident má také právo rozpustit parlament, jestliže ten třikrát po sobě neschválí jeho kandidáta na premiéra, či pokusí-li se dvakrát během tří měsíců vynutit si hlasování o důvěře vládě. Téměř neproveditelný je také proces vedoucí k sesazení prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

PROFIL: Dmitrij Medveděv

Snaží se tvářit jako Putin, pohybuje se jako Putin, mluví jako Putin – ale není to Putin. Kdo je to? Dmitrij Medveděv (42), vybraný nástupce ruského...

Novým prezidentem Ruska bude Dmitrij Medveděv

Novým prezidentem Ruska se podle prvních odhadů a také podle očekávání stane dvaačtyřicetiletý Dmitrij Medveděv. Po sečtení 98,5 procenta odevzdaných lístků...

Výběr článků

Načítám