Hlavní obsah

Topolánek: Čunka navrhnu do vlády tento týden

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v neděli uvedl, že k návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády dojde zřejmě tento týden. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Dále uvedl, že česká vláda nevyměnila povolení bezvízového styku s USA za výstavbu amerického radaru v Brdech.

Článek

"Pokud si předseda koaliční strany řekne (o návrat do vlády), tak tam být musí," řekl Topolánek. "S největší pravděpodobností k tomu dojde v tomto týdnu," upřesnil.

Čunek na konci února řekl, že jeho návrat do kabientu je v dohlednu. Čunek opustil vládní post ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra loni v listopadu kvůli znovuotevření vyšetřování údajného přijetí úplatku. Navíc čelil podezření, že zneužil systém sociálních dávek. Státní zástupce ale později jeho stíhání opět zastavil.

Přiznal, že to bude kontroverzní krok, který vládě ani jemu "mediálně nepomůže". Platí prý ale, že když je politik obviněn a potom očištěn, může se vrátit. "V případě Jiřího Čunka je toto přesně ten příklad," dodal Topolánek.

Premiér již před časem řekl, že se Čunkově návratu do vlády nebrání. „Pokud KDU-ČSL chce Jiřího Čunka ve vládě, bude ho mít,“ řekl. Uvedl také, že by se na tom měly dohodnout obě menší koaliční strany, tedy lidovci a Strana zelených.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zelení jsou k návratu lídra KDU-ČSL do vlády velmi kritičtí, nejvíce ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten uvedl, že nebude sedět s Čunkem v jedné vládě. Ministr je nyní po operaci srdce, ve vládě bude chybět ještě zhruba dva týdny.

Předseda strany Martin Bursík souhlasí s tím, že je nezdravé, když koaliční strana nemá dlouhodobě svého předsedu ve vládě, i s tím, že Čunek vyřešil svůj problém z formálního hlediska, protože státní zastupitelství odložilo jeho kauzy. Čunkův případ je podle něj třeba vyřešit nejen právně, ale také transparentně tak, aby působil důvěryhodně na veřejnost.

Kdyby Schwarzenberg odešel z vlády, protože se do ní vrátí Čunek, tak by byl to podle jeho slov pro ČTK "skutečně výbuch". "Smírné řešení je v zájmu premiéra," dodal šéf zelených.

Víza nejsou za radar

"Proces rušení víz není procesem této vlady, je tu už od roku 1989," řekl Topolánek. "Obě věci spolu úzce nesouvisí, je ale v našem zájmu je dotáhnout," dodal.

Podle něj je memorandum, které podepsal ve Washingtonu, "aceptovatelnou dohodou. Memorandum je podle něj aplikovatelné i pro jiné země EU.

Údajů, které budou muset před cestou do USA čeští občané poskytovat, bude podle něj jednoznačně méně než doposud. "Svoboda jde ruku v ruce s bezpečností. Garantuji ale, že systém bude po říjnovém termínu nepochybně lepší než stávající stav," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám