Hlavní obsah

Lidí bez proudu ubývá, většina poruch je už opravená

• Aktualizováno

V neděli kolem druhé hodiny odpolední hlásila energetická společnost ČEZ asi 27 000 odběratelů bez proudu. Ještě v neděli ráno jich bylo téměř čtyřikrát tolik. Na vrcholu kalamity způsobené vichřicí bylo podle údajů ČEZ v sobotu bez elektřiny asi 920 000 domácností.

Článek

"Nejhorší situace byla v neděli v oblasti východních Čech, kde bylo domácností bez proudu nejvíce, 75 tisíc. Zhruba 16 tisíc pak v oblasti středních Čech," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Předpověď meteorologů však varuje na obdobnou sílu větru během neděle jako byla v sobotu, a tak je velmi pravděpodobné, že situace se bude zhoršovat, poznamenal mluvčí. Zatím to však vypadá, že druhá vlna větru není tak silná jako ta předchozí a škod tolik nepáchá.

Na jihu Čech a na Vysočině nemělo proud kolem pěti až osmi tisíc lidí. "Situace se relativně zlepšuje, ale jsme závislí na tom, jaké počasí v dané lokalitě panuje," řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Nejvážnější situace je na Žďársku, Třebíčsku, Jindřichohradecku a Táborsku. Energetická společnost E.ON, která působí zejména na jihu Čech a jižní Moravě, evidovala v sobotu odpoledne bez elektřiny zhruba 80 000 odběratelů.

Vichřice strhla u obce Vráž na Plzeňsku stromy na silnici spojující Klatovy a Kdyni. foto: ČTK/David Kurc

Jaderná elektrárna Temelín odpojila v sobotu druhý blok kvůli výpadku na lince velmi vysokého napětí způsobenému vichřicí. „Energetici nezjistili při kontrole vodičů a stožáru poškození, takže ještě během dneška, začne blok znovu dodávat elektřinu,“sdělil v neděli odpoledne mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Stromy zranily několik lidí

Záchranáři museli převážet se středně těžkým zraněním do nemocnice 42letého muže, na kterého spadl kmen stromu v Lásenici na Jindřichohradecku. „Šest důchodců s lehčím zraněními jsme v sobotu ošetřovali v domově důchodců ve Veselí nad Lužnicí, kde vítr sebral střechu budovy. Tři z nich jsme převezli do nemocnice,“ konstatoval ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Vlakové spoje až na jeden obnoveny

Na vrcholu sobotní kalamity způsobené vichřicí bylo bez elektřiny asi 920 000 lidí. V sobotu v 18 hodin bylo bez proudu přibližně 220 000 obyvatel. ČEZ v sobotu vyhlásila odpoledne stav nouze ve čtyřech krajích, týká se Karlovarska, Královéhradecka, Plzeňska a Pardubicka.

V Pardubickém kraji zůstávají po sobotní větrné smršti uzavřeny tři silnice, zejména ve východní části kraje. Důvodem jsou stromy popadané na vozovky. Silnice z Podbor do Bořice na Chrudimsku je zavřena kvůli spadlému elektrickému vedení vysokého napětí.

Energetici v západních Čechách odvolali po poledni stav nouze vyhlášený kvůli sobotní vichřici. Bez proudu je nyní ještě 700 odběratelů v Plzeňském a Karlovarském kraji. Velké poruchy v síti vysokého napětí jsou již odstraněny, z 900 odstřižených trafostanic těsně po vichřici už je bez proudu jen pět.

V Týništi nad Orlicí na Královéhradecku plechová střecha spadla na železniční troleje.

Pracovníkům Českých drah se spolu s hasiči podařilo do nedělního rána odstranit většinu výluk na železnici, které napáchala vichřice. Z původních 40 úseků, jež byly kvůli vyvráceným stromům a poškozeným trolejím neprůjezdné, zbývá jediná problémová trať Dačice-Slavonice. Měla by být zprůjezdněna kolem poledne, uvedl mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. Na mnoha místech se pracovalo na obnově železničního spojení po celou noc.

Vichřice přijde znovu

Potom co silný vítr v noci zeslábl, má v neděli opět udeřit. Meteorologové v předpovědi na odpoledne očekávají, že bude stejně prudký jako v sobotu. Situace se má uklidnit až večer, uvádí Český hydrometeorologický ústav na svých internetových stránkách.

Vítr dosáhne rychlosti zhruba 55 kilometrů za hodinu, na horách bude silnější. Podle předpovědi má vát rychlostí 125 kilometrů v hodině, v nárazech ojediněle až 145 kilometrů v hodině.

V neděli večer by měla podle předpovědi vichřice polevit, vítr bude dosahovat rychlosti až 43 kilometrů za hodinu. Postupně bude dále ustávat, v pondělí bude vát rychlostí nejvýše kolem 30 kilometrů za hodinu.

V Libereckém kraji se v noci na neděli utišila vichřice a do rána nenapáchala žádné větší škody. V sobotu večer naměřili meteorologové na libereckém letišti poryv větru o rychlosti přes 97 kilometrů v hodině, v neděli ráno byla rychlost větru zhruba poloviční. Od půlnoci do 08:00 vyjížděli hasiči v kraji kvůli počasí k pěti zásahům. Uvedl to operační důstojník Hasičského záchranného sboru v Liberci Martin Beneš.

V sobotu do 11:30 vyrazili hasiči v Libereckém kraji na 52 zásahů. Pak se situace uklidnila, přesto si připsali desítky dalších výjezdů. Ještě dnes ráno pomáhali u utržené střechy ve Václavicích na Liberecku.

Situace po sobotním náporu silného větru se v Ústeckém kraji stabilizuje. Energetici stále pracují na obnovení dodávek elektřiny domácnostem.

Emma není Kyrill

Státní podnik Lesy České republiky zatím odhaduje škody po sobotní vichřici Emma na stovky tisíc metrů krychlových poničeného dřeva. Je to výrazně více, než uváděly první sobotní odhady, které hovořily o 50 000 metrech krychlových.

Emma by však podle lesníků neměla napáchat škody jako loňský orkán Kyrill, kterému padlo za oběť přes pět miliónů metrů krychlových dřeva. "Nejvíce poškozeny jsou lesní porosty v oblasti západních Čech. Jde o výrazné škody. Jakého jsou rozsahu, budeme vědět v průběhu příštího týdne," řekl výrobně-technický ředitel Lesů ČR Jiří Černík.

Na jihu Moravy tři zranění

V Jihomoravském kraji byli v sobotu při řádění vichřice zraněni čtyři lidé. Hasiči zasahovali na 280 místech regionu. Odstraňovali spadané stromy a části stržených střech. S potížemi se potýkají energetici. Ještě ráno bylo na jihu Moravy bez elektrické energie 35 000 zákazníků společnosti E.ON Distribuce. Záchranáři přirovnávají následky sobotní vichřice k řádění orkánu Kyrill loni v lednu.

Tři lidé utrpěli při poryvech větru lehké zranění, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Po pádu stromu na osobní auto na silnici mezi Slavkovem a Křenovicemi na Vyškovsku poranily střepy z rozbitého okna vozidla osádku auta. Muže a ženu ošetřili přivolaní zdravotníci přímo na místě.

Hasiči opravují poničenou střechu na domově důchodců v Peškově ulici v Olomouci. foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Do nemocnice převezli obyvatelku rodinného domu v Bučovicích-Vicemilicích. Ženu zasáhly střepy z rozbitého okna. Nejvážněji byl krátce po 17:00 zraněn padesátiletý muž v areálu Mendlovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Zasáhly jej větve asi 15 metrů vysokého stromu, který se zřítil. Muž byl ve vážném zdravotním stavu převezen sanitkou do nemocnice.

Ve Středočeském kraji v noci na neděli vichřice zeslábla. Přesto mezi sobotou 19:00 a nedělním ránem hasiči vyjížděli ke zhruba 130 událostem. Většinou šlo o popadané stromy. Nikdo nebyl zraněn, větší škody nevznikly, řekl operační důstojník středočeských hasičů.

Hladiny řek vzedmuté po sobotních přívalech deště zvolna v průběhu noci klesaly a situace se uklidňuje. Vzestup hladin se dá očekávat na středních a dolních tocích, nanejvýš ale na první povodňový stupeň, tedy bdělost. "Aktuálně mírně stoupají hladiny na středním a dolním Labi, na dolní Berounce a na dolním toku Moravy," uvedli hydrometeorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

Pražští hasiči mají v souvislosti se silným větrem stále napilno. V neděli už zaznamenali zhruba dvě desítky výjezdů, spolu se sobotou jich bylo na 160. Hasiči zasahovali u spadlých stromů, poškozených střech, utržených reklam a různých uvolněných plechů, například u zastávek hromadné dopravy. Zranění dosud nemají hlášeno žádné, řekl před polednem vyšetřovatel hasičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám