Hlavní obsah

Z atentátu na Bhuttovou obviněn islamistický velitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánská policie oficiálně obvinila západopákistánského islamistického velitele Baitulláha Mahsúda z plánování atentátu na vůdkyni opozice Bénazír Bhuttovou. Soud na Mahsúda, který je dáván do spojitosti s organizací Al-Káida, vydal zatykač.

Článek

Mahsúda pákistánská vláda již dříve označila za viníka atentátu, při němž na konci minulého roku zemřela bývalá premiérka Bhuttová. Kolem atentátu ale panují nejasnosti a z průzkumů veřejného mínění je zjevné, že téměř polovina Pákistánců vidí za vraždou politické spojence prezidenta Parvíze Mušarafa.

"Policie podala předběžná obvinění v případu Bhuttové k soudu zabývajícímu se terorismem a soudce vydal zatykač bez možnosti propuštění na kauci na Baitulláha Mahsúda a čtyři další obviněné," řekl vyšetřovatel atentátu.

Favoritka parlamentních voleb Bhuttová podlehla zraněním způsobeným sebevražedným útočníkem na předvolebním shromáždění ve městě Rávalpindí loni 27. prosince.

Mahsúd má prý na svědomí i řadu dalších sebevražedných atentátů v Pákistánu v loňském roce. V odlehlé kmenové oblasti Jižní Vazíristán, kterou ovládá, údajně poskytuje útočiště členům Al-Káidy a pákistánským islamistickým skupinám.

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Al-Kajda se přihlásila k zabití Bhuttové

Teroristická síť Al-Kajda se přihlásila k odpovědnosti za čtvrteční vražedný atentát na pákistánskou opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou. V pátek...

Výběr článků

Načítám