Hlavní obsah

Kvůli vichřici zůstalo bez proudu skoro milión lidí

– ČESKÁ REPUBLIKA • Aktualizováno
Právo, ČTK, fk, sve, ner, pko

Na vrcholu sobotní kalamity způsobené vichřicí bylo bez elektřiny asi 920 000 lidí. V 18 hodin bylo bez proudu přibližně 220 000 obyvatel. Přes noc se bude muset v Česku bez elektřiny obejít určitě víc než 100 000 lidí. Uvedl to mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Společnost vyhlásila odpoledne stav nouze ve čtyřech krajích, týká se Karlovarska, Královéhradecka, Plzeňska a Pardubicka.

Článek

Podle Kříže závisí rychlost oprav na počasí. Výhled ale není příznivý. V noci na neděli by měla přijít další vlna silného větru. Materiální škody, které ČEZ postihly, zatím firma vyčísleny nemá. Podle Kříže však pravděpodobně nebudou daleko od 100 milionů korun. Tuto škodu společnost utrpěla během loňského orkánu Kyrill.

"Během orkánu Kyrill nespadl ani jeden stožár velmi vysokého napětí, dnes jich spadlo sedm," uvedl Kříž.

Energetická společnost E.ON, která působí zejména na jihu Čech a jižní Moravě, evidovala k 16. hodině bez dodávek proudu zhruba 80 000 lidí, řekl její mluvčí Vladimír Vácha.

Spadlý sloup vysokého napětí u Bakova nad Jizerou. Foto: ČTK/René Fluger

Dominový efekt na jihu Čech

Několik minut po 10. hodině dopolední padl první stožár vysokého napětí na Novobydžovsku a dominový efekt pomohl k nejrozsáhlejšímu výpadku proudu na východě Čech. Energetici napočítali šest poruch na velmi vysokém napětí 100 poruch na vysokém napětí a nepočítané tisíce přetrhaných drátů a vypadlých transformátorů na nízkém napětí. Více, než při orkánu Kyrill.

Například v Pardubicích bylo bez elektřiny 100 tisíc lidí asi dvě hodiny, město bylo kompletně připojeno do sítě v 15.30 hodin. Zcela zkolabovala městská hromadná doprava, trolejbusy musely být postupně nahrazeny autobusy a odtahová vozila odtahovala postupně trolejbusy ze zablokovaných křižovatek.

Na dvě hodiny se zcela zastavil provoz v pardubickém železničním uzlu. Ještě po 16. hodině odpolední byla hala přeplněná přibližně tisícovkou lidí, zpoždění rychlíků se pohybovala od 90 do 150 minut. Průjezdná byla jen jedna kolej směrem na Moravu, obě koleje na Prahu.

Na dálnici D2 u Brna převrátil poryv větru kamión.foto: Právo/Petr Kozelka

Odstaven blok Temelína i Opatovice

Jaderná elektrárna Temelín odpojila druhý blok kvůli výpadku na lince velmi vysokého napětí způsobenému vichřicí. Blok proto nemohl dodávat proud do rozvodné sítě. V současné době energetici dokončují kontrolu vedení.

Kvůli výpadku odběru musela na čas přerušit výrobu elektrárna Inernational Power v Opatovicích. Protože v síti kvůli poruchám chyběl odběr proudu, musela opatovická elektrárna zastavit výrobu elektřiny i tepla. "Po poledni elektrárna opět najela a vrátila se do normálního provozu," řekl mluvčí elektrárny Petr Zadák.

Kalamitní stavy vyhlášeny v pěti krajích

Několikaminutová smršť způsobila vážné škody i v Moravskoslezském kraji. Bez proudu jsou tam tisíce domácností. "Podařilo se odstranit většinu ranních poruch, ale přibývají nové," přiznala Lutišanová.

Podle ní energetici nyní evidují na 30 poruch na vysokém napětí, především na Krnovsku, Novojičínsku, Olomoucku, Přerovsku a Šumpersku. Tisícovku domácností postihl výpadek na Karvinsku, na Krnovsku a Novojičínsku je to ještě o 500 rodin více. Nejhorší je ale podle Lutišanové situace na Olomoucku, tam je bez proudu 1 700 odběrných míst.

Kalamitní stav vyhlásili energetici v Ústeckém, Libereckém, Středočeském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji. "V terénu je přes 1000 pracovníků poruchových čet, které pracují na odstraňování výpadků. Opravy na řadě míst komplikuje opětovný silný vichr," uvedla mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová.

Vichřice řádila i v Hradci Králové.foto: Právo/Ludmila Žlabková

Tisíce domácností bez elektřiny na Semilsku

V Ústeckém a Libereckém kraji je v terénu na sto pracovníků poruchové služby a zaměstnanců dodavatelských firem, kteří se snaží obnovit dodávky proudu co nejdříve, řekla mluvčí skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Hendrychová.

Silný poryv větru v liberecké části Horní Hanychov doslova vzal lidem střechy nad hlavou.foto: Právo/Jaroslav Švehla

Tisíce domácností zůstaly kvůli přetrhaným drátům elektrického vedení bez elektřiny na Semilsku, kde byl ve čtrnáct hodin vyhlášen stav nouze.

„Situace je velmi vážná. Kromě stovek poruch na vysokém napětí jsou hlášeny i poruchy na vedení velmi vysokého napětí, protože silný vítr neustává, další ještě přibývají,“ řekla Právu mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Podle ní zatím nelze odhadnout, kdy budou dodávky elektřiny obnoveny.

Reklama

Výběr článků

Načítám