Hlavní obsah

Býci ušlapali ošetřovatele přímo ve stáji

Právo, jjí
HAVLÍČKŮV BROD

Souhra nešťastných náhod byla příčinou smrti osmapadesátiletého ošetřovatele býků, kterého ve stáji ušlapali býci v pátek ráno kolem sedmé hodiny. K tragédii došlo na okraji Havlíčkova Brodu v lokalitě Novotnův dvůr, kde dříve býval školní zemědělský statek.

Článek

Odchovna býků, kde přišel ošetřovatel o život, patří bývalému ministru zemědělství a poslanci za ČSSD Petru Zgarbovi.

Osmapadesátiletý muž se v kritickou chvíli snažil pomoci svému třiadvacetiletému kolegovi, s nímž pracoval v odchovně býků společně v jedné směně. Mladší z dvojice čistil prostor odchovny, kam mělo přístup několik desítek zde ustájených býků, a při práci se nešťastnou náhodou dostal mezi zvířata, která ho svými těly sevřela.

"Starší z obou zaměstnanců odchovny chtěl svému kolegovi ze sevření pomoci, a to se mu taky podařilo. Sám se ovšem dostal mezi rozrušená zvířata, tlak neustál, spadl na zem a tam ho zvířata ušlapala,“ popsal událost havlíčkobrodský policejní mluvčí Bohuslav Rada. Mladší z ošetřovatelů utrpěl zhmoždění žeber a poranění kotníku a byl převezen na ošetření do havlíčkobrodské nemocnice.

Vyšetřováním nešťastné události se vedle policie začal zabývat rovněž inspektorát bezpečnosti práce. "Cizí zavinění na místě události nebylo zjištěno, nejspíš se bude jednat o pracovní úraz s následkem smrti,“ přiblížil dílčí závěry policie Rada.

Exministr je otřesen

Petr Zgarba byl událostí otřesen. "Nikdy v praxi jsem se s podobnou tragédii v odchovně nesetkal. K úrazům na takovém pracovišti občas dochází, ale podobné neštěstí jako to páteční je zcela mimořádné,“ řekl bývalý ministr.

S rodinou ušlapaného ošetřovatele se už osobně sešel. Jak bude dál v odchovně, kde je ustájeno více než dvě stě býků, organizovat práci do budoucna, zatím neví. "Nějaká opatření tam asi budeme muset udělat,“ naznačil Zgarba.

Reklama

Výběr článků

Načítám