Hlavní obsah

PROFIL: Dmitrij Medveděv

Právo, vpl, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RUSKO

Snaží se tvářit jako Putin, pohybuje se jako Putin, mluví jako Putin – ale není to Putin. Kdo je to? Dmitrij Medveděv (42), vybraný nástupce ruského prezidenta.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) s prvním vicepremiérem Dmitrijem Medveděvem- staří známí ze studií práv.

Článek

Svou předvolební kampaň, pokud vůbec jako osobní chráněnec populárního šéfa Kremlu nějakou potřeboval, postavil na tom, že bude pokračovat v politice svého mentora. Což zajistil i slib nynějšího prezidenta, že v případě Medveděvova vítězství on sám přijme funkci premiéra.

Mocný vládce

Přesto je Medveděv v rámci poměrů v Kremlu považován za liberála a schopného manažera. Navíc je jako první vicepremiér vlády a předseda představenstva ropného gigantu Gazprom jedním z nejmocnějších mužů Ruska.

A proč si Putin vybral právě Medveděva? Nejčastěji se hovoří o loajalitě, společných kořenech v Petrohradu a nenápadnosti. „Prostě mu důvěřuji,“ řekl stručně před časem ruský prezident.

Medveděv se narodil 14. září 1965 v Leningradu (Petrohradu). Tam vystudoval práva a na univerzitě působil jako asistent a docent a vysloužil si pověst brilantního právníka. Právě zde se také seznámil s Putinem. Medveděv byl nejprve právníkem výboru pro zahraniční styky petrohradské radnice, jemuž Putin šéfoval, a v roce 1999 dělal zástupce šéfa úřadu ruské vlády.

Poté co se Putin stal prezidentem, nastoupil do nové administrativy jako zástupce šéfa prezidentského úřadu. V listopadu 2003 vedení této mocné instituce převzal. V roce 2000 také vedl Putinovu kampaň. O pět let později byl jmenován prvním místopředsedou vlády, měl na starosti převážně citlivou sociální oblast.

Humor a Deep Purple

Medveděv je ženatý, má syna Ilju. Svou budoucí ženu potkal již na základní škole, Světlana poté vystudovala finančně-ekonomický institut a v roce 1989 se vzali. Ilja se narodil o sedm let později.

Velkým koníčkem Medveděva je rocková hudba. Má obří sbírku vinylových desek, k jeho oblíbencům patří skupiny Black Sabbath nebo Deep Purple – ti mu také nedávno zahráli na oslavách 15. výročí vzniku obří plynárenské firmy Gazprom.

Díky právnickému vzdělání je schopným řečníkem, příležitostně se blýskne i smyslem pro humor. Je ale příznačné, že na rozdíl od stovek vtipů o Putinovi – což je v Rusku spolehlivá známka popularity – se na ruském internetu o Medveděvovi nenajde žádný.

Reklama

Výběr článků

Načítám