Hlavní obsah

Koštunica: Srbsko do Unie jedině s Kosovem

DPA, nek
SRBSKO

Srbsko se nebude ucházet o členství v EU, jestliže Brusel nebude považovat za jeho součást také Kosovo. Prohlásil to srbský premiér Vojislav Koštunica v rozhovoru pro ruskou televizi.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Srbský premiér Vojislav Koštunica

Článek

„Pro nás je to jasné: pokud má Srbsko začít jednat o členství v EU, tak jedině i s Kosovem jako svou součástí,“ zdůraznil. „Brusel musí vzít na vědomí, že Kosovo k nám patří,“ dodal.

Unie podle Koštunici musí změnit svou politiku vůči Kosovu. Za další překážku jakýchkoli vyjednávání s Bruselem označil premiér skutečnost, že EU vysílá do Kosova okolo 1900 policistů, soudců a správních expertů. „Znamená to narušení svrchovanosti Srbska,“ zdůraznil s tím, že tyto dva problémy je nutné vyřešit. Nynější stav je podle něj něco, s čím se Srbsko za žádných okolností nemůže smířit.

"Jsem si jist, že Kosovo bude součástí Srbska, dokud jako národ budeme existovat,“ řekl dále Koštunica a bez uvedení podrobností naznačil, že jeho země přijme zpřísněná diplomatická opatření vůči státům, které již Kosovo uznaly.

Bělehrad z těchto zhruba dvaceti zemí, k nimž patří i USA a klíčové státy EU, již odvolal své velvyslance.

Milan Ivanovič, vůdce kosovských Srbů v Kosovské Mitrovici, města rozděleného řekou Ibar na albánskou a srbskou část, mezitím pohrozil násilím pro případ, že by se kosovsko-albánské úřady pokoušely uplatňovat své pravomoci na severu Kosova obývaném převážně Srby. „Toho mohou dosáhnout jedině silou,“ varoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám