Hlavní obsah

Autobazary AAA Auto skončily v rekordní ztrátě

– PRAHA • Aktualizováno

Skupina autobazarů AAA Auto loni vykázala ztrátu 4,9 miliónu eur, tedy v přepočtu asi 120 miliónů korun, rok před tím byla v zisku. Společnost to uvedla ve čtvrtek. Ztráta je vyšší než očekával trh, který ji odhadoval kolem 1,2 miliónu eur, tedy asi 30 miliónů Kč. Sama firma ještě v létě počítala se ziskem 200 miliónů Kč.

Článek

"Investice do bezmála meziročního zdvojnásobení počtu autocenter, kdy 40 procent růstu počtu připadlo na 4. čtvrtletí 2007, vedlo k významnému nárůstu provozních nákladů a posunu bodu zvratu ziskovosti společnosti,“ řekl generální ředitel firmy Anthony Denny.

Podle něj se na ztrátách také podílel silný kurz koruny, který v druhé polovině roku zlevnil dovozy aut, což následně vedlo ke slabšímu prodeji.

"V konečném efektu tyto vlivy vedly k neočekávané ztrátě v posledním čtvrtletí a kumulativně za celý rok 2007,“ zhodnotil Denny.

Tržby AAA se loni zvýšily o 34,9 procenta na 470 miliónů eur, tedy zhruba 11,7 miliardy korun. Provozní náklady stouply o 54 procent na 78,9 miliónu eur, což jsou přibližně dvě miliardy korun. Provozní zisk klesl o 94 procent na 700 000 eur, tedy 17,5 miliónu Kč.

Firma loni na podzim vstoupila na pražskou a budapešťskou burzu. Od zahajovacích 55 Kč za akcii se ale její kurz propadl na současných zhruba 24 korun. Někteří investoři vedení firmy obvinili, že o hrozící ztrátě vědělo již při zářijovém úpisu akcií, to ale společnost odmítla.

"Jsem pevně přesvědčen, že zaváděná opatření přinesou již v průběhu letošního roku výsledky, které vrátí důvěru akcionářů v ziskovost jejich investice do akcií skupiny AAA Auto," dodal Denny.

Skupině AAA Auto se ve srovnání s rokem 2006 loni podařilo navýšit prodej aut o 29 procent na necelých 80 tisíc. Zároveň se zvýšil i počet poboček na 45.

Reklama

Související témata:

Související články

AAA Auto vstoupí s akciemi na pražskou burzu

Největší hráč ve střední Evropě na poli prodeje ojetých automobilů AAA Auto uvede na burzách v Praze a Budapešti své akcie. Novinkám to potvrdila mluvčí...

AAA Auto chce prodávat ojetiny v Rusku

Prodejní síť ojetých vozů v Rusku chce vytvořit největší středoevropská síť autobazarů AAA Auto společně s ruským prodejcem aut Rolf Group. Podle dostupných...

Výběr článků

Načítám