Hlavní obsah

Topolánek v USA předá medaili Josefu Mašínovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek se chystá předat ve čtvrtek na ambasádě ČR ve Washingtonu medaili Josefu Mašínovi, který se spolu s bratrem Ctiradem v roce 1953 se zbraní v ruce probil z komunistického Československa na Západ. Mašín si ocenění váží, k návratu do Česka ho ale prý zřejmě nepřiměje.

Foto: ČTK

Josef Mašín

Článek

Čestná plaketa předsedy vlády je vůbec prvním uznáním kontroverzního činu bratří Mašínů, při němž začátkem 50. let přišlo o život šest lidí, od jednoho z nejvyšších představitelů státu. Už několikrát byli navrženi na různá státní ocenění, nikdy je ale nedostali.

"Mám problém s politickou situací v České republice, s existencí komunistické strany, která poslala mou matku a mé přátele na popraviště," řekl Josef Mašín českým novinářů ve Washingtonu v předvečer převzetí medaile. Pochybnosti o tom, že se česká společnost vyrovnala s komunistickou minulostí, označují Mašínové za důvod, proč ani 18 let od pádu komunismu své rodiště ještě nenavštívili.

České republice Josef Mašín vyčítá, že stále v úřadech zůstávají soudci, kteří soudili za komunistického režimu. Kritizuje také kontinuitu zákonů z minulých dob a zachovávání takzvaných zbytkových trestů, které po politické rehabilitaci zůstávají v platnosti za provinění označená komunistickou justici za kriminální.

"Vážím si vyznamenání i toho, že premiér dělá kroky ve správném směru. Doufám, že bude v této činnosti pokračovat," řekl Mašín.

Čin Mašínů není hodnocen jednoznačně

Synové válečného hrdiny podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty, se po komunistickém převratu v únoru 1948 odmítali smířit s novou diktaturou. Spolu s Milanem Paumerem prováděli různé sabotáže, až se nakonec všichni tři probili do Západního Německa.

Při jejich útěku ovšem zemřelo šest lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení. Členové odbojové skupiny bratří Mašínů, jimž se nepodařilo uprchnout, byli odsouzeni k hrdelním trestům nebo k mnohaletému vězení.

Ke svému činu by se Josef Mašín neváhal rozhodnout znovu. "Protože tehdy bylo něco, za co stálo bojovat," řekl. Jeho rodina bojovala za vznik samostatného Československa i proti nacistům. "A my jsme chtěli pokračovat v boji proti komunismu. Tento boj ještě není skončený," zdůraznil. Skutečnost, že komunisté mají stále silné zastoupení v českém parlamentu, je podle něho svědectvím, že lidé neznají historii.

Topolánek vyznamenal kubánského vězně Bisseta

Čestnou plaketu předsedy vlády, kterou dnes obdrží Josef Mašín, udělil ve středu Topolánek rovněž vězněnému kubánskému disidentu Oscaru Bissetovi odsouzenému k 25 letům vězení. Označil ho za osobu, která dokáže sjednotit vnitřní kubánskou opozici se zahraničním odbojem, a vyslovil naději, že se po pádu komunistického režimu stane jedním z předních představitelů svobodné Kuby.

Jako vůbec prvnímu zahraničnímu nositeli udělil premiér čestnou medaili in memoriam nedávno zesnulému předsedovi zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů Tomu Lantosovi. Při zahájení činnosti takzvaného českého klubu v Kongresu USA ji ve středu od Topolánka převzala vdova Annette Lantosová.

Anketa

Hodnotíte čin bratří Mašínů kladně?
Ano, jsou to hrdinové, postavili se totalitnímu režimu
21,7 %
Ne, mají na svědomí smrt šesti lidí
78,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19505 čtenářů.

KAUZA BRATŘÍ MAŠÍNŮ

  • Ctirad (1930) a Josef (1932) Mašínovi založili začátkem 50.let se spolužáky a strýcem 21člennou ozbrojenou odbojovou skupinu, která otevřeně bojovala proti komunistickému režimu.
  • V říjnu 1953 přešli Mašínové a s nimi Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda východoněmecké hranice; při ozbrojených akcích na území Československa a útěku přes východní Německo do Západního Berlína zabili členové skupiny šest osob, z toho tři při přestřelce; všech šest zabitých bylo ozbrojeno, pět z nich bylo příslušníky armády či policie, jeden byl ozbrojený přepravce finanční hotovosti; tři zabití byli Němci.
  • Útěk se podařil Mašínovým a Milanu Paumerovi, Janata a Švéda byli zadrženi a v roce 1955 popraveni stejně jako strýc Mašínů Ctibor Novák. Jejich matka byla uvězněna a v roce 1956 ve vězení zemřela.
  • Bratři Mašínové a Milan Paumer později získali americké státní občanství. V červenci 1995 Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) z důvodu promlčení trestní stíhání bratří Mašínů zastavil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám