Hlavní obsah

Česku hrozí postih od EU za memorandum o vízech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Evropská komise ve středu opět varovala, že si ponechává právo podniknout případné právní kroky vůči Praze kvůli v úterý podepsanému memorandu o odstranění vízové povinnosti pro české občany cestující do USA. Členské státy dosud v této otázce nenašly jednotné stanovisko a budou dále jednat ve čtvrtek.

Článek

Komise nyní zpracovává podrobnou právní analýzu memoranda a až po ní se hodlá rozhodnout, jestli k nějakým krokům přistoupí či nikoli. "Není to snadná záležitost," řekl mluvčí EK Johannes Laitenberger.

"Komise si samozřejmě ponechává právo přijmout adekvátní kroky," dodal. Výhrady však k memorandu komise má: "Toto není text, pod který by se komise podepsala," řekl přímo.

Komise se především obává, že text může zasahovat do oblastí jurisdikce, jako je například reciprocita víz.

Laitenberger poznamenal, že pokud se postupuje společně, dává to EU vždy větší vyjednávací sílu se zahraničními partnery, jako jsou USA. "Kompetence Evropské komise je přitom v každé záležitosti nepřevoditelná," zdůraznil mluvčí.

Komise ale současně připustila, že do textu podepsaného v úterý v rámci návštěvy premiéra Mirka Topolánka ve Washingtonu, Praha dokázala vpravit důležité dodatky a ocenila, že Češi informovali Brusel o vyjednávání s Američany.

Memorandum označil Topolánek za průlomové

Česká republika a Spojené státy přijaly v úterý memorandum, které povede ke zrušení amerických víz pro české občany zřejmě již na přelomu října a listopadu letošního roku. Dokument podepsali ve Washingtonu ministři vnitra obou zemí Ivan Langer a Michael Chertoff.

Topolánek označil dokument za zlomový v historii a za možný příklad i pro ostatní země unie. "Udělali jsme průkopnickou práci pro všechny země EU. A já si myslím, že Evropská komise to ví," dodal Topolánek. Četní představitelé EU dále vyjadřují pochybnosti o dokumentu. Ve čtvrtek se jím budou zabývat také unijní ministři vnitra a spravedlnosti na svém bruselském zasedání.

Daniel Marek z katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci míní, že podpis memoranda s USA nebude mít na postavení České republiky v EU dlouhodobější dopad. Není však podle něj ideální, pokud má komise pocit, že ČR jako členská země problematiku nedostatečně konzultovala.

Podle komentářů má memorandum o vízech smířit Čechy s radarem

Slovenský list Pravda zdůraznil, že načasování podpisu memoranda nemusí být náhodné. "Z pohledu Topolánkovy vlády je rozumné nejprve udělat správný krok k volnému cestování do USA a zakrátko potom Čechům oznámit dohodu o výstavbě amerického radaru," napsal deník. Na veřejné mínění podle Pravdy určitě zapůsobí pocit, že Češi předběhnou ostatní nové členské země EU.

Češi podle polského tisku pomalou klidnou taktikou získali dohodu o zrušení víz do USA, zatímco Poláci si na to budou muset ještě počkat. "Můžeme jim jen pogratulovat. Zda to bude vypadat podobně ve věci štítu, uvidíme," napsal komentátor polského deníku Rzeczpospolita.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám