Hlavní obsah

Bush: uzavření dohody s Českem o radaru je blízko

– WASHINGTON • Aktualizováno

Český premiér Mirek Topolánek se ve středu v Bílém domě setkal s americkým prezidentem Georgem Bushem. Hlavním tématem jednání bylo umístění amerického radaru v Brdech. Dohoda ale ještě uzavřena nebyla, podle amerického prezidenta jsou ale oba státy velmi blízko uzavření.

Bush: uzavření dohody s Českem o radaru je blízkoVideo: ČTK

 
Článek

"Chybí nám tři slova", komentoval postup jednání o hlavní smlouvě premiér Topolánek. "Jde jen o malé detaily. Jsem si jist, že (smlouvu) dokončíme velice brzy," dodal český premiér. Výsledek jednání označil za "průlomový".

V pozdějším rozhovoru pro ČT Topolánek upřesnil, že české straně jde o formulaci "v souladu se svými zákony a předpisy", která má být obsažena v pasáži týkající se standardů pro ochranu životního prostředí. Podle Topolánka mají pro radar platit přísnější česká pravidla.

Topolánek po odletu do USA řekl, že příslušné návrhy smluv s USA mohou být podepsány na summitu NATO v Bukurešti.

Problémy se statutem amerických vojáků

Zbývá také vyjasnit otázky odpovědnosti příslušníků americké posádky. Ty jsou součástí druhé smlouvy SOFA, která stanovuje právní rámec pro pobyt amerických vojáků na území ČR.

"Všechny otázky, které premiér (Topolánek) vznáší, jsou legitimní," uvedl Bush. "Je tu vůle to dokončit," dodal americký prezident.

Bush a Topolánek o systému protiraketové obrany

Bush systém obhajoval: "Je zapotřebí mít ochranu proti hrozbám 21. století. Touto hrozbou není Rusko. Opravdovými hrozbami jsou teroristické režimy, které mohou vystřelit raketu proti nám."

Výhrady Ruska odmítal v rozhovoru pro CNN také Mirek Topolánek: "Systém není zaměřen proti Rusku. Je jen ochranný a preventivní. Jsme otevřeni mluvit o tom s Ruskem v NATO. Doufám, že shodneme na přístupu. Ochrana proti raketové hrozbě není jen otázkou území USA ne zemí, ale týká se také Ruské federace."

Spojené státy plánují vybudovat ve střední Evropě protiraketovou základnu. V Polsku by byla umístěna sila s antiraketami, v České republice pak radar. Topolánek ve Washingtonu jednal i o propojení amerického systému se systémem NATO, které požadují zelení.

Čekání na Poláky

Premiér Topolánek dal před pondělním odjezdem do USA najevo, že Praha vyjádří souhlas s radarem, až se Poláci dohodnou s Američany na výstavbě sil. Provázanost radaru a raket deklarovaly Praha s Varšavou od počátku jednání.

"Buď budou naše podmínky splněny, nebo nebude štít,“ prohlásil už v pondělí kategoricky polský premiér Donald Tusk, který navštíví Bushe 10. března. Američané budou ve ve Varšavě jednat ve čtvrtek a v pátek.

Jiná varianta ale přesto může přijít v úvahu. Informovaný zdroj totiž na otázku Práva připustil, že kdyby z amerických raket v Polsku sešlo, dalo by se o radaru u nás mluvit v případě, že by bylo jasné, s kterými jinými protiraketovými systémy by měl fungovat.

Radarová základna

Spojené státy chtějí vybudovat v České republice radarovou základnu a v Polsku instalovat antirakety zhruba do roku 2012, aby tak čelily eventuálnímu útoku ze strany nepřátelských států, jako je především Írán. Proti projektu vehementně protestuje hlavně Rusko, které americký záměr pokládá za přímé ohrožení vlastní bezpečnosti.

USA hodlají instalovat evropský pilíř štítu do roku 2012. Přitom však obranné rakety plánované pro Polsko ještě nebyly vyvinuty a neměly by být testovány dříve než v roce 2010. Uvedla to senátní zpráva k vojenskému rozpočtu 2008.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám