Hlavní obsah

Kvůli podvodu způsobil srážku vlaku s autem, dostal 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyřiatřicetiletého René Kučeru ve středu pražský krajský soud poslal na deset let do vězení za to, že loni způsobil kvůli pokusu o pojistný podvod srážku vlaku s osobním vozem na Mělnicku. Soudci muže shledali vinným z trestného činu úmyslného obecného ohrožení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Kučera si ponechali lhůtu na odvolání.

Článek

Podle soudu při pokusu o pojistný podvod umístil Kučera auto na železniční přejezd. Ve vlaku, který do vozu narazil, se zranili dva lidé. Škoda Českých drah byla vyčíslena na 20 miliónů korun.

Soud potrestal také další dva muže, kteří Kučerovi pomáhali. Devětatřicetiletý Martin Fišer a o osm let mladší Vlastimil Kála byli potrestáni podmíněnými tresty v délce jeden a půl roku a dva roky za pokus o pojistný podvod. Zkušební dobu jim soudci stanovili na tři roky, oba trest přijali.

Podle obžaloby Kučera kontaktoval v březnu 2007 Fišera s prosbou, aby mu pomohl zinscenovat pojistnou událost při poškození auta. Fišer souhlasil a přesvědčil Kálu, aby se přihlásil jako viník nehody. Oběma mužům slíbil Kučera odměnu 10 000 korun.

Výpravčí zablokoval špatnou kolej

Podle Kučery mělo auto již dříve poškozený podvozek. Rozhodl se ale, že vůz převeze na koleje přejezdu mezi Vraňany a Cítovem, aby poté mohl tvrdit, že díru do podvozku způsobila železniční traverza. S tím ale Kála ani Fišer nesouhlasili a Kučera umístil vůz na trať sám.

Kála přivolal na přejezd policejní hlídku. Mělnická policie informovala o autě zablokovaném na přejezdu výpravčího, který ale zastavil provoz na špatné trati. Výpravčí je nyní stíhán pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Kála se k činu doznal již v přípravném řízení a potvrdil, že chtěl "pomoct kamarádovi" tím, že na sebe vezme pojistnou událost. Společně s Fišerem ale odmítli u soudu vypovídat. Obžaloba jeho verzi uvěřila a za obecné ohrožení navrhla odsoudit jen Kučeru, který se podle státního zástupce Ilji Pužeje snažil auto na přejezdu zablokovat sám s vědomím, že vlak "může přijet každou vteřinu".

Reklama

Výběr článků

Načítám