Hlavní obsah

Sprška palestinských raket dopadla na Izrael

GAZA

Jedna z palestinských raket zabila ve středu jednoho Izraelce ve městě Sderot. Izrael v pásmu Gazy pokračoval v odvetných útocích proti palestinským radikálům, kteří nepřestávají ostřelovat jeho území. Při náletech bylo zabito šest Palestinců, většina z nich členové hnutí Hamás, jež pásmo od loňského léta ovládá.

Článek

Izrael uvedl, že Sderot zasáhlo deset raket a několik lidí utrpělo šok. Hamás oznámil, že odpoledne vypálil na Izrael dvacet raket, z nichž osm dopadlo na město Sderot. Jedna střela zasáhla školu na severu města. Zabila muže a další osobu zranila. Izraelský rozhlas také oznámil, že další ze střel zasáhla halu jedné továrny ve Sderotu ve chvíli, kdy odtud odcházeli zaměstnanci. 

Izraelské nálety na radikály  

Letectvo dopoledne zničilo dodávku, v níž jelo pět členů Hamásu. Všichni při útoku zahynuli. Předtím brzo ráno přišel o život při jiném izraelském náletu člen další palestinské radikální skupiny Islámský džihád.  

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v rozhovoru, který otiskl arabský list Al-Haját, řekl, že do pásma s pomocí Hamásu pronikli členové teroristické organizace Al-Kajdá a budují si tam základnu.

O přítomnosti členů Al-Kajdy v pásmu ví také izraelské vojenská rozvědka. Přišli tam prý v lednu, kdy Palestinci prorazili hranici do Egypta, a mnozí prošli výcvikem v Sýrii a Íránu. Jsou mezi nimi údajně ostřelovači a specialisté na výbušniny. 

Většina Izraelců chce jednat o příměří

Abbás, jehož Fatah byl z pásma loni vytlačen a nyní vládne jenom západnímu břehu Jordánu, v rozhovoru Hamás ostře kritizoval. Obvinil ho, že si chce z pásma Gazy vytvořit své výsostné území a nebere ohled na aspirace Palestinců jako celku.

Z úterního průzkumu izraelského listu Haarec vyplynulo, že si 64 procent Izraelců přeje, aby vláda s Hamásem zahájila přímé rozhovory o příměří, které přinese zastavení palestinské raketové palby na Izrael. 

Izraelská vláda už několik týdnů hrozí vojenskou operací proti pásmu, ale armáda se zatím omezuje na jednotlivé útoky. Raketovou palbu se jimi zatím zastavit nepodařilo. Za minulých sedm let při ní zahynulo 12 Izraelců. Palestinské ztráty po izraelských útocích jsou v řádu stovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám