Hlavní obsah

Rada udělila RTA a TV Barrandov licence pro digitální vysílání

Nová digitální televize TV Barrandov může začít vysílat. Od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání totiž tento týden obdržela takzvanou kompenzační licenci umožňující celoplošně vysílat v budovaných digitálních sítích v ČR. Licenci pro celoplošné digitální zemské televizní vysílání získala i společnost EBD, patřící do skupiny kolem Regionální televizní agentury (RTA).

Článek

"Je to dobrá zpráva nejen pro TV Barrandov, ale i všechny diváky," řekl v reakci na krok rady mluvčí TV Barrandov Janis Sidovský. Televize podle zákona musí začít vysílat do 360 dnů, ale nová stanice chce začít vysílat již v polovičním termínu. Podle Sidovského TV Barrandov čeká se startem na dostavbu svého sídla, kterému televize říká "palác zábavy" a jež bude dokončeno v létě.

"Bezprostředně poté začneme vysílat, předpokládáme, že ještě v létě 2008," dodal Sidovský. Televize prý již spustila castingy na moderátory a akviziční oddělení nakupuje pořady tak, aby bylo co vysílat.

Členitost terénu neumožní mít všude digitální signál

Členitost terénu České republiky neumožní mít všude, zejména v horských a řídčeji osídlených oblastech, dostupný digitální televizní signál, tak jako není nyní všude dostupný analogový TV signál.

Občané si budou muset v takových lokalitách pořídit satelit včetně jednorázové dekódovací karty. Koncesionářské poplatky přitom budou muset platit stále.

TV Barrandov je jednou ze šesti televizních stanic, které získaly v dubnu 2006 po rok a půl trvajícím výběrovém řízení licenci pro nastupující digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T). Vinou následných soudních sporů ale nové stanice o licence přišly, nárok na ně získaly opět novelou mediálních zákonů, která vstoupila v platnost letos v lednu. Kromě TV Barrandov to jsou dále hudební Óčko, zpravodajsko-publicistická Z1, plnoformátová Febio TV, regionální RTA a stanice pro mladé TV Pohoda.

RTA je držitelem licencí pro televizní vysílání na frekvencích sdílených s Primou v pěti regionech ČR. Regiony zpravodajsky pokrývá RTA ze studií v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě a Zlíně, která jsou držiteli licencí pro televizní vysílání.

Prima čeká na souhlas Rady

Také televize Prima, jež je majetkově propojená s několika regionálními televizními stanicemi, si o celoplošnou digitální licenci v souvislosti s regiony zažádala. "Práce na přípravě našeho nového centrálního programu pokračují podle plánu. Počítáme s tím, že rada Primě licenci k němu udělí," řekl Karel Zýka, šéf společnosti Regio Media, pod kterou regionální stanice spojená s Primou spadají.

Digitální zemské TV vysílání (DVB-T) v budoucnu nahradí letité tradiční analogové. Divákům to má přinést více televizních programů, mnohdy v lepší kvalitě. Nutností pro příjem digitálního zemského vysílání je zapojení převaděče signálu označovaného jako set-top box nebo pořízení televizoru s již zabudovaným digitálním tunerem.

Reklama

Výběr článků

Načítám