Hlavní obsah

Turecko odmítá pevný termín stažení z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/ANKARA

Turecko se ve středu odmítlo zavázat k časovému omezení ofenzivy proti kurdským separatistům, kterou armáda zahájila minulý týden v severním Iráku. Při jednáních s iráckými představiteli to řekl v Bagdádu poradce tureckého premiéra Ahmet Davutoglu.

Foto: Reuters

Turecké tanky na hranicích s Irákem

Článek

K omezení ofenzívy na týden nanejvýš dva vyzval Turecko americký ministr obrany Robert Gates, který dorazí do Ankary. "Je důležité, aby operace byla co nejkratší, aby po ní Turci z Iráku odešli a brali přitom ohled na svrchovanost Iráku," řekl Gates s tím, že „operace se musí odehrát v termínu dnů, možná týdne nebo dvou a ne měsíců“. Turecko však časové omezení odmítá.

"Cíl naší mise je jasný. Nebudeme stanovovat žádný časový harmonogram, dokud ty teroristy nezničíme," řekl Davutoglu po středečním setkání s iráckým ministrem zahraničí Hošjarem Zibarím.

Místopředseda irácké vlády Barham Sálih, který zastupuje nepřítomného premiéra Núrího Málikího, označil situaci za velmi nebezpečnou a riskantní. Napáchala také velké škody v oblasti.

Ankara do bojů proti kurdským separatistům z turecké Strany kurdských pracujících (PKK) nasadila nejméně  dvě brigády o síle deseti tisíc mužů, kteří minulý týden překročily hranice s Irákem a zaútočily na pozice separatistů. Podle Iráku a USA však v Kurdistánu působí na dvacet tisíc tureckých vojáků.
Podle čerstvé bilance turecké armády za šest dní bojů zahynulo přes 230 členů PKK a 24 tureckých vojáků. Jen za poslední den Turci podle svého tvrzení zabili 77 separatistů. PKK tvrdí, že její bojovníci zabili 81 nepřátel.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecká vojska překročila hranice s Irákem

Turecká vojska v noci podnikla útok na základny kurdských separatistů v Iráku. Podle tureckých zdrojů hranice překročily jednotky o síle deseti tisíc mužů,...

Výběr článků

Načítám